Opinió

Lideratges tòxics

Avui dia moltes persones estan insatisfetes a la feina. Segons un estudi de Hays, això afecta el 58% dels empleats que, a més, estan considerant deixar la seva l’empresa.

És un problema que s’ha agreujat des del 2020 ja que, amb la pandèmia, moltes persones s’han replantejat les seves prioritats. El fenomen de “la gran dimissió” ha multiplicat per tres el nombre de persones que marxen de les seves empreses. Però segons McKinsey, hi ha altres motius que expliquen l’augment de la desmotivació de moltes persones: relacions interpersonals (lideratge tòxic i mal ambient de feina), condicions laborals (salari insuficient, falta de flexibilitat i dificultats per teletreballar), falta de sentit de la feina i dificultat per al desenvolupament de la carrera professional. De tots aquests problemes, fins fa uns pocs anys, el principal motiu d’insatisfacció era el salari. Avui ja no és així i són els lideratges tòxics els que fan més mal.

Estem parlant de líders abusius amb comportaments poc ètics, que generen tensions amb exigències inassolibles, que falten al respecte, provoquen divisió, assetgen i utilitzen males maneres. Només pensen en els seus objectius i no valoren les persones. Els falta una qualitat imprescindible: la humilitat. La història ens ensenya que l’arrogància és una malaltia que ha liquidat empreses que tenien un gran futur.

Com que les organitzacions no poden ser inferns, ni es poden permetre el luxe de perdre talent, cal solucionar-ho. És possible que algú digui que no hi ha ningú imprescindible i que no passa res si la gent marxa. En aquests casos, potser les que sobren són les persones que pensen així. Cal fer canvis que millorin les relacions interpersonals. I als mals líders cal avisar-los per donar-los l’oportunitat de canviar. I si no milloren, hi ha diverses opcions, com ara informar els superiors i els òrgans que hi puguin posar remei. Si no aconseguim que algú ho solucioni, o bé marxem de l’empresa o bé ens quedem veient com el millor talent se’n va i l’empresa es deteriora.

En definitiva, si un lideratge tòxic et perjudica, soluciona-ho i, si no hi pots fer-hi res, fuig per cames. La vida és massa curta per malbaratar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.