Política

estat francès

Manuel Valls, implicat en una trama de corrupció vinculada al petroli congolès

Una investigació revela que podria haver finançat la campanya de les primàries del Partit Socialista francès de 2017 a través d’una petroliera fantasma

L’exprimer ministre i exregidor de l’Ajuntament de Barcelona ho nega, però la policia diu que té proves

Manuel Valls torna a l’actualitat política i ho fa esquitxat per un escàndol de corrupció. L’exregidor de l’Ajuntament de Barcelona i primer ministre de François Hollande entre el 2014 i el 206, podria estar implicat en una trama de corrupció vinculada al petroli congolès. Una investigació del diari francès Libération, publicada aquest cap de setmana sobre , Valls podria haver finançat amb dos milions d’euros la campanya de les primàries del Partit Socialista francès de l’any 2017 a través d’Orion Oil, una empresa petroliera fantasma del Congo. Segons el reportatge, la investigació que duu a terme la justícia francesa se centra en diverses persones de l’entorn de Valls, que suposadament es van fer passar per ell per apropar-se al president de la petroliera, Lucien Ebata. Valls nega els fets, però la policia francesa assegura que en té proves. Es tractaria dels àudios d’unes converses on el director de la petroliera afirma que Valls guanyarà perquè ell el finançarà. El cas es remunta al 2012, explica el diari francès en el reportatge, quan la policia va detenir Ebata a París en possessió d’una gran quantitat de diners en efectiu, que va dur als funcionaris de duanes franceses darrere la pista d’Orion Oil. Aquesta empresa, diu Libération, és sospitosa d’estar al centre d’una àmplia trama de malversació de fons públic en benefici del president congolès, Denis Sassou-Nguesso. Els investigadors, adscrits a Bercy , es pregunten sobre la “utilitat concreta” d’Orion Oil, que actua d’intermediaris en el mercat del petroli entre productors i distribuïdors. La investigació apunta que la petroliera es feia servir per pagar tota mena de despeses, entre les quals, la campanya de Valls. S’haurien evaporat centenars de milions d’euros.

Aquest no és el primer escàndol que esquitxa Valls. Després de perdre davant Benoît Hamon les primàries del Partit Socialista el 2017, Valls va abandonar la política francesa i el 2018 va irrompre a la catalana per presentar-se a les municipals del 2019 a Barcelona. Ho va fer sota la marca Barcelona pel Canvi que es va aliar amb Cs per entrar a l’Ajuntament de la capital catalana el 2019. Doncs bé, el seu partit, Barcelona pel Canvi, va ser sancionat pel Tribunal de Comptes. El novembre del 2022, el tribunal va sentenciar que Vall havia finançat irregularment la campanya i va obligar-lo a pagar prop de 277.000 euros de multa per haver acceptat pagaments de tercers, infringint així un article de la Llei Orgànica sobre finançament dels partits polítics (LOFPP) i un altre de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.