Política

Estat espanyol

El govern espanyol afirma que Castella i Lleó ha “acatat formalment” el seu requeriment

La Moncloa avisa que vigilarà que la Junta no vulneri la llei estatal sobre l’avortament per la via dels fets

L’executiu de Pedro Sánchez aparca la via del TC però es reserva la possibilitat d’emprendre les accions legals que siguin necessàries

La Moncloa interpreta la resposta de Castella i Lleó al seu requeriment sobre protocol antiavortista anunciat pel govern d’Alfons Fernández Mañueco com una “rectificació oficial”. En conseqüència, no obrirà de moment un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional (TC), però avisa que estarà amatent per si la Junta actua per la via dels fets al marge de l’actual marc normatiu i es reserva possibles accions judicials.

La presidència del govern espanyol ha emès aquest divendres un comunicat sobre l’escrit que l’executiu castellanolleonès li ha tramés com a resposta al requeriment d’incompetència que li va enviar en relació amb les mesures anunciades, ja que podien vulnerar la llei estatal que regula la interrupció voluntària de l’embaràs.

En l’escrit que va enviar ahir dijous, el govern autonòmic va declarar que no s’havia produït cap acció tàcita o per la via de fet en aquest àmbit ni havia transmès “cap instrucció” als professionals sanitaris al respecte, “ni per escrit ni verbalment”.

L’executiu considera que amb la seva resposta el govern autonòmic “acata formalment” el requeriment, en considerar que s’ha “abstingut” d’adoptar o aplicar les “actuacions materials, protocols, acords, instruments o comunicacions que, envaint les competències estatals, incomplissin la normativa estatal i menyscabessin els drets de les dones protegits per l’ordenament jurídic”.

“Aquest escrit d’acatament formal davant els requeriments efectuats pel govern d’Espanya suposa una rectificació oficial de la intenció inicialment manifestada pel govern de Castella i Lleó de procedir segons l’anunciat el passat 12 de gener i reiterat en dies posteriors”, afirma el comunicat.


Vigilància de la Moncloa
No obstant això, el govern de Pedro Sánchez continua “preocupat” pels anuncis i declaracions dels màxims responsables de la Junta sobre aquesta polèmica i afirma que ahir mateix van “apuntar una vegada més a una voluntat de vulnerar la legislació vigent en matèria d’interrupció voluntària de l’embaràs”.

En aquest sentit, assenyala que el portaveu de la Junta va mantenir dijous en roda de premsa l’ambigüitat sobre les mesures anunciades el passat 12 de gener –oferir a les dones escoltar el batec fetal en les primeres setmanes i fer-se una ecografia 4D–, en declarar que aquestes continuaven endavant. A més, va defensar que es tracta d’una “millora de les prestacions en l’àmbit sanitari” i va reconèixer que la nota de premsa que continua publicada a la pàgina web del govern de Castella i Lleó sobre els acords del consell de govern del 12 de gener “continua vigent”.

Segons la Moncloa, això significa que l’executiu autonòmic “manté la seva intenció d’anar més enllà del que estableix la llei orgànica de 2010, en evident contradicció amb el contingut de la documentació oficial remesa”.

El govern espanyol avisa que en cap cas “tolerarà ni consentirà” que es vulneri la llei sobre l’avortament. És per això que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, enviarà una carta al conseller de la Presidència de Castella i Lleó per recordar-li que és contrari a la llei i la distribució competencial de l’Estat que una comunitat autònoma “adopti qualsevol mesura encaminada a obligar, indicar, oferir, recomanar o suggerir a la dona embarassada que ha decidit lliurement interrompre el seu embaràs” qualsevol tipus de prova ecogràfica “fora de les indicacions avalades per l’evidència científica i recollides en les guies de pràctica clínica”.

Bolaños també avisarà en la carta al govern de Castella i Lleó que si malgrat aquest “acatament formal” del requeriment “materialitza, per qualsevol via” la intenció que havia expressat inicialment, l’executiu espanyol “actuarà” en defensa de les seves pròpies competències i de “l’exercici ple dels drets i llibertats de totes les dones castellanolleoneses.

D’aquesta manera, la Moncloa aparca el recurs al TC, però deixa clar que “es reserva la possibilitat d’emprendre totes les accions legals que resultin oportunes”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.