Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna acusa Rússia de buidar l’embassament de Kakhovka, d’importància clau

Si el nivell continua baixant, podria perillar el sistema de refrigeració de la planta nuclear de Zaporíjia

Ucraïna ha acusat Rússia de terrorisme ecològic per provocar la dràstica caiguda del nivell de l’aigua en la presa de Kakhovka, la qual cosa pot impactar en l’agricultura i ecologia del país i crear riscos addicionals a la pròxima central nuclear de Zaporíjia.

L’embassament de Kakhovka s’estén al llarg d’uns 230 quilòmetres del Dniprò, el riu més llarg d’Ucraïna, i proveeix d’aigua a uns 3,5 milions d’habitants del sud del país, relativament sec, igual que la seva indústria agrícola.

La presa està en aquests moments sota ocupació de les forces russes, que durant la retirada de Kherson el novembre passat van volar de manera intencionada part de la carretera que transcorre per damunt.

Ara, representants públics ucraïnesos, entre ells el primer ministre Denys Shmyhal, afirmen que els russos van obrir de forma deliberada les comportes per a aconseguir la reducció dels nivells d’aigua en l’embassament, acreditada per imatges de satèl·lit, encara que les autoritats instal·lades en Zaporíjia per les forces russes han rebutjat aquestes al·legacions.

“És difícil qualificar-ho d’alguna cosa que no sigui terrorisme per part de Rússia”, ha dit a EFE Tetiana Zhavzharova, directora de l’ONG “Ecosense”, des de Zaporíjia i subratlla que els habitants de la zona estan preocupats per la caiguda dràstica en el nivell d’aigua de l’embassament.

Segons l’anàlisi del diari local “Zapsich”, els nivells van començar a baixar fa almenys dos mesos i han caigut entre un metre i mig i dos metres tan sols l’últim mes, mentre que les pèrdues diàries equivalen a un miler de metres cúbics.

“Les aigües s’han retirat en les riberes entre 10 i 20 metres i es veuen molts peixos joves morts, la qual cosa segurament afectarà la qualitat de l’aigua quan pugin les temperatures”, indica Zhavzharova.

La directora de l’ONG tem que la destrucció dels ecosistemes riberencs sigui tal que la recuperació trigui anys a produir-se i que el subministrament d’aigua centralitzat es vegi afectat en ser necessari buscar fonts d’aigua alternatives.

La caiguda en els nivells d’aigua també és preocupant perquè l’embassament habitualment acumula aigua a l’hivern que s’usa per al reg durant l’estació seca.

Maksym Soroka, expert en catàstrofes ambientals de la Universitat Estatal d’Ucraïna de Ciència i Tecnologia, ha explicat en declaracions citades per “Zapsich” que les accions de Rússia incrementen el risc de fam i poden causar la fallida de moltes petites empreses agrícoles.

Una reducció de la collita afectaria les exportacions de productes agrícoles, la qual cosa danyaria a l’economia ucraïnesa i als mercats alimentaris a escala global. A més, en els territoris ocupats per Rússia moltes llars ja depenen dels productes que conreen als seus jardins, i, per tant, de l’aigua de l’embassament de Kakhovka.

D’altra banda, el primer ministre ucraïnès, Denys Shmyhal, va advertir aquest dimarts que la disminució en els nivells d’aigua pot produir fallades en el funcionament del sistema de refrigeració de la planta nuclear de Zaporíjia.

Shmyhal va instar el “món civilitzat” a no romandre en silenci i a exercir pressió sobre Moscou perquè tanqui les comportes de la presa i reconstrueixi les infraestructures parcialment danyades de la planta hidroeléctrcia de Kakhovka.

L’aigua de l’embassament és clau per a refrigerar els reactors de la central nuclear més gran d’Europa, sota control de les forces russes, però continua essent operada per personal ucraïnès, segons va advertir aquest mes el director general de l’Organisme Internacional per a l’Energia Atòmica (OIEA), Rafael Mariano Grossi.

“Encara que els nivells d’aigua reduïts no suposen un risc immediat per a la seguretat nuclear, poden convertir-se en un motiu de preocupació si continuen”, va afirmar.

Per part seva, el director general d’Ukrhydroenergo, Ihor Syrota, va explicar aquest dimarts que el nivell actual és de 13,9 metres i el risc per a la seguretat nuclear es produeix a partir de 13,5, i va agregar que en els últims dies la situació ha millorat lleugerament a causa del desglaç.

Defenses antiaèries ucraïneses abaten diversos globus sobre Kíiv

Les defenses antiaèries ucraïneses han detectat avui sis “objectes enemics” en l’espai aeri de la capital ucraïnesa, la majoria dels quals van ser derrocats, segons va informar Administració Militar de la Ciutat de Kíiv. “Segons informacions que s’estan esclarint, es trava de globus moguts per la força del vent”, ha assenyalat en el seu canal de Telegram la institució.

Els globus podrien estar equipats amb reflectors o amb equipament de vigilància, han assenyalat les autoritats de la capital, que han conjecturat que el propòsit del seu llançament podria ser també el de recaptar informació sobre les defenses antiaèries ucraïneses, a més d’ “esgotar-les”.

El tipus i les característiques exactes d’aquests objectes podran ser determinats una vegada que hagi conclòs l’anàlisi de les restes dels globus derrocats, va concloure l’Administració Militar de Kíiv.

Segons va informar l’agència “Ukrinform”, els sistemes de defensa antiaèria ucraïnesos van detectar els globus i poc després, al voltant de les 15.00 hores locals, es van activar les alarmes antiaèries en la capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.