Política

NÚRIA MARÍN MARTÍNEZ

PRESIDENTA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA (PSC)

“Mai hem vist perillar l’acord de la Diputació de Barcelona”

“Teníem molt clar que hi havia una qüestió en què mai no ens posaríem d’acord, el procés, i vam acordar des de bon principi que no seria una discussió interna”

“És una assignatura pendent explicar i fer entendre a la ciutadania què fa i què ha fet la Diputació”

Des de la Diputació hem presentat 19 projectes als Next Generation i tots rebran fons
La rehabilitació de l’Escola Industrial és un projecte emblemàtic per nosaltres

El 5 de juliol del 2019 el PSC i Junts arribaven a un acord per governar la Diputació de Barcelona. Sis dies més tard, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, prenia possessió com a presidenta, i a pocs mesos de les municipals en fa balanç.

Quin balanç fa d’un mandat que ara acaba i que ha estat marcat per la pandèmia?
Certament aquest ha estat un mandat una mica estrany. Vam començar amb aquest pacte entre el PSC i Junts a la Diputació, que va ser molt mediàtic. Just després, vam decidir fer un pla d’actuació de mandat amb accions que anaven orientades en el compliment dels ODS, de l’Agenda 2030. Vam començar el gener del 2020 amb el temporal Glòria, que va tenir un gran impacte al nostre territori, vam començar a establir ajuts importants per a aquelles poblacions afectades, i estàvem gestionant el Glòria quan va impactar la pandèmia i el confinament. En aquells moments, ens vam centrar a ajudar els municipis perquè sabíem que ajudant-los ajudàvem els ciutadans i les ciutadanes. Aquesta va ser la principal preocupació des del primer moment, en què vam intentar fer arribar material. Després, la preocupació principal va ser la d’intentar ajudar a reactivar l’economia. Quan pensàvem que tot estava superat, va arribar la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i la situació geopolítica que estem vivint. No ha estat un mandat fàcil ni senzill, però, malgrat tot això, valoro molt positivament la feina feta i crec que els municipis de la nostra demarcació, de la província de Barcelona, estan molt satisfets de l’aportació que hem realitzat tots junts per superar els reptes i les dificultats que hem tingut.
Han ajudat els municipis amb els Next Generation.
En el moment en què el govern de Pedro Sánchez va fer les gestions amb Europa per obtenir els Next Generation, el primer que vam fer va ser fer una mena d’observatori de projectes de la nostra demarcació per ajudar els municipis a poder obtenir aquests ajuts. Volíem que els fons europeus poguessin aterrar a tot el territori i que tots junts poguéssim tirar endavant. El balanç ha estat molt positiu, volíem ajudar els municipis, però també observar quins eren els projectes que com a Diputació se’n podien beneficiar. Estem satisfets, des de la Diputació hem presentat 19 projectes, tots han estat positius i rebran fons.
Ara es troben amb l’impacte de la guerra d’Ucraïna sobre els municipis i la crisi energètica.
Davant d’aquesta situació, el que hem fet és ajudar els municipis a través de moltes línies d’actuació en els plans d’inversió. També hem fet una aposta decidida que ve del pla inicial de mandat, un projecte molt potent d’energies renovables que també ajuda els municipis a fer un estalvi econòmic a través de l’estalvi energètic. Aquí hem posat 120 milions d’euros en marxa a través dels ajuntaments amb projectes de biomassa, de canvi d’enllumenat... d’estalvi energètic, en definitiva, a través de les noves tecnologies. Ha estat tot un èxit, s’hi han presentat més de 200 projectes que s’aniran realitzant al llarg del 2023 i el 2024. Amb la inversió que realitzarem, calculem que hi pot arribar a haver un estalvi d’uns 35 milions d’euros en la factura de l’energia.
La Diputació de Barcelona va aprovar al novembre un pressupost rècord de més de 1.200 milions. És de consolidació perquè és any d’eleccions. Quines són les prioritats?
Les virtuts que té el pressupost són el pacte i el consens. I vull destacar que aquesta xifra impacta directament en els municipis amb serveis que afecten els ciutadans directament. Moltes vegades la Diputació de Barcelona és bastant desconeguda, possiblement té una imatge de tenir un pressupost de molts diners però que ningú no sap exactament a què va destinat. S’ha de posar d’exemple que, en aquesta moments, no hi ha cap municipi petit o mitjà aque no tingui la Diputació de Barcelona, per exemple, la seva tramitació en matèria d’impostos, en matèria de biblioteques o que tingui un parc natural en què la Diputació no estigui present si no és que el gestiona directament. Aquest pressupost dona continuïtat a la feina que s’ha realitzat en aquest mandat i que finalitza en espera d’unes eleccions municipals que faran que hi hagi un govern nou que enceti el següent mandat.
L’any 2022 va fer 200 anys de la Diputació i, com diu, és una institució molt desconeguda. A què ho atribueix?
Aquesta és una institució de segon grau. Els diputats i diputades no són escollits directament per la ciutadania, sinó a través dels regidors, regidores, alcaldes i alcaldesses de la nostra demarcació. El segon motiu probablement és que tots els mèrits o les coses positives que fa la Diputació, qui les explica són els municipis. Normalment els projectes són de col·laboració entre els ajuntaments i la Diputació i de vegades hi sumem entitats i empreses. Molts cops el protagonisme el cedim als ajuntaments i per això probablement la població desconeix més de quina forma la Diputació la pot ajudar en el seu dia a dia.
Pesen molts tòpics sobre la Diputació: que ocupa molta gent, que reparteix molts milions... Com es combaten?
És una assignatura pendent que haurem d’entomar en el proper mandat per explicar i fer entendre a la ciutadania què fa i què ha fet la Diputació de Barcelona al llarg de la seva història, una història de dos-cents anys i de la qual ens podem sentir molt orgullosos. Gràcies a la Diputació, en el passat, s’han posat en marxa moltes institucions de tot tipus: sanitari, social, assistencial... però també molts projectes que han contribuït a fer un canvi radical als pobles i ciutats de la província de Barcelona.
Van comprar San Miquel del Fai el 2017, han estat cinc anys rehabilitant l’espai natural i arquitectònic i es preveu que es reobri pels volts del març.
En aquest mandat ens vam trobar que s’havia fet la compra i s’estava treballant en el projecte de recuperació. La situació geològica de l’espai era complexa i les obres s’han hagut d’allargar perquè s’han hagut de complementar. En aquests moments s’està pràcticament finalitzant tota la intervenció i espero que aquesta primavera puguem gaudir tots d’un espai que és icònic. Està molt a punt i crec que al març podrem obrir les portes perquè els ciutadans puguin gaudir d’aquest espai meravellós.
Un altre projecte és la rehabilitació de l’Escola Industrial de Barcelona, on, a més de fer una gran transformació, es vol situar un centre d’innovació per als serveis públics.
Per nosaltres és un projecte emblemàtic. Està molt ben concebut i en marxa. Hem de traslladar amb fets aquesta transformació del segle XXI que volem realitzar a un espai al cor de Barcelona i que ha de ser innovador per a les polítiques públiques de l’administració. L’administració ha treballat molt bé al llarg d’aquests quaranta anys de democràcia, però també és el moment que les polítiques públiques es puguin repensar, s’innovi i que les puguem fer de la millor manera possible. I és el que volem fer en aquesta Escola Industrial. I a més, volem que tot aquest conjunt sigui un espai que guanyi Barcelona. El Paranimf és una construcció de principis del segle XX que no s’havia acabat mai i ara l’hem recuperat i l’hem posat en funcionament per fer-hi activitats obertes a la ciutadania i els plens de la Diputació. Per tant, estem parlant de recuperació de patrimoni, de tots els temes mediambientals que es treballen en el projecte i una sèrie de continguts que faran que tota l’administració pública pugui innovar.
Explicava que l’acord entre el PSC i Junts ha estat molt en el focus mediàtic i sota una gran pressió perquè es trenqués. L’han notada?
Crec que no s’ha parlat mai tant d’una institució i del seu govern com en aquests quatre anys del pacte de la Diputació de Barcelona. Hem sortit de totes les maneres possibles, però haig de confessar que l’acord de Junts i el PSC a la Diputació de Barcelona ha estat ben travat, ben treballat, es van posar les bases molt clares al principi de la legislatura. Teníem molt clar que hi havia una qüestió en què mai no ens posaríem d’acord, que era tot allò relacionat amb el procés, i vam acordar des de bon principi que aquesta no seria una discussió interna de la Diputació, sinó que parlaríem del que ens unia i posàvem al centre: els municipis i les persones. Així s’ha fet i hem establert una línia de treball molt positiva en què ens hem complementat. Vull agrair el treball de tots els membres del govern sense excepció, de tots els companys del PSC, però també de tots els diputats i diputades de Junts.
Entenc que no hi ha hagut cap moment en què aquesta pressió perquè es trenqués hagi fet perillar el pacte.
No s’ha produït. Hem passat molts moments, perquè ha estat molt mediàtic, però mai hem vist entre nosaltres perillar l’acord o com a mínim la voluntat interna dels membres que hem treballat aquí a la Diputació ha estat aquesta. Possiblement s’han produït pressions externes, però nosaltres hem continuat treballant i superant totes les dificultats. En un mandat tan complicat com el que hem gestionat, aquest no ha estat el problema que ens ha ocupat, sinó que hem posat al centre superar tots els reptes i treballar plegats per ajudar que les coses poguessin sortir bé.
La sortida de Junts de la Generalitat va complicar la situació o se’n van mantenir al marge?
La Diputació ha tingut el seu full de ruta, hem treballat en aquesta direcció. El fet que Junts hagi sortit del govern de la Generalitat ha generat algunes incerteses, però en el nostre dia a dia no ha impactat.
Si els números ho permetessin es podria repetir el pacte?
Per mi no hi ha cap inconvenient, l’experiència ha estat positiva, però ara la paraula la té la ciutadania. Jo sí que puc dir que, si es tornés a presentar una situació similar, estaríem disposats a continuar sense cap problema. També és cert que la situació del 2023 i de les eleccions municipals configurarà un altre escenari polític en què, depenent del resultats, s’hauran de trobar les aliances necessàries perquè aquesta continuï sent una institució al servei dels ciutadans i ajudant permanentment l’administració més propera, que són els ajuntaments.
Com valora l’acord assolit entre ERC i el PSC per al pressupost de la Generalitat?
Comparteixo una opinió bastant generalitzada, i és que és una molt bona notícia. Necessitàvem que la Generalitat tingués un pressupost que s’ha d’executar, això és molt important. Necessitàvem un pressupost que tingués un biaix social i que abordés els temes que preocupen la ciutadania, però també molt especialment els ajuntaments, que moltes vegades trobem a faltar a una institució cabdal i que no sempre ha estat de la forma que hauria d’haver estat gestionant la sanitat, l’educació i els temes socials. És una magnífica notícia que totes les administracions tinguin ja el seu pressupost, que es posi a treballar i que mirem amb una perspectiva de mitjà termini totes les polítiques que, sens dubte, necessitem en aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.