Política

L’SNP es queda a les fosques amb la sortida de Sturgeon

La formació nacionalista estudia ajornar la conferència del març per la independència en espera del nou líder

El partit no té un successor clar i dubta de convertir els comicis en plebiscitaris

La dimissió de Nicola Sturgeon de sorpresa dimecres al matí ha deixat el Partit Nacional Escocès (SNP) en estat de xoc i caminant a les palpentes. Durant 15 anys han tingut líders forts, aglutinadors, competents i carismàtics. Primer, Alex Salmond i, després, Nicola Sturgeon, que era la segona de Salmond i que el va succeir quan va arribar el moment en un moviment natural. L’actual viceministre principal, John Swinney, de 58 anys, que ja va ser líder del partit abans que Salmond, no sembla indiscutible.

També durant 15 anys l’SNP ha tingut un objectiu inequívoc: la independència. Ara no hi ha un successor clar i el camí cap a la independència s’ha esborrat. Per al 19 de març hi havia convocada una conferència de l’SNP per decidir aquest camí. Sturgeon va convocar la conferència el mes de desembre després de la sentència del Tribunal Suprem que deia que el Parlament escocès no tenia competències per convocar una nova consulta d’independència sense el consentiment de Londres.

En la conferència s’havia d’aprovar si convertien les pròximes eleccions generals del 2024 en plebiscitàries amb l’única pregunta de sí o no a la independència. Ara s’apunta que segurament serà ajornada fins que hi hagi un nou líder. També s’ajornaria l’inici de la campanya del sí que s’ha de definir. O sigui, que no queda clar que els pròxims comicis siguin plebiscitaris. De fet, segons l’última enquesta de la firma Ashcroft, dues terceres parts dels escocesos estan en contra del referèndum de facto.

També hi ha una part important del partit que vol que s’elimini la controvertida llei que facilita els canvis de sexe. La llei, aprovada pel Parlament escocès i tombada pel Parlament de Londres, divideix el partit. Sturgeon volia portar la decisió davant la justícia. Una de les principals candidates a succeir Sturgeon, Kate Forbes, de 32 anys, l’actual ministra de Finances, estaria en contra de la llei trans.

Els laboristes estan convençuts que aquesta és una oportunitat única per recuperar el terreny perdut. Cal recordar que Sturgeon va guanyar totes les eleccions des del 2014 i que, abans d’anunciar la dimissió, continuava sent la gran favorita en els sondejos i els partits unionistes estaven enfonsats. Per a ahir al vespre hi havia convocada una reunió de l’executiva del partit per decidir el procés de les primàries. A l’hora del tancament d’aquesta edició encara no es coneixien les conclusions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.