Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OTAN creu que la sortida russa del START III “desmantella” l’arquitectura de control d’armes

Amb aquesta decisió, Rússia haurà abandonat els dos tractats de control de míssils nuclears (l’START III de míssil de llarg abast), ja que prèviament ho havia fet amb l’INF (míssils de mitjà i curt abast)

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dimarts que la suspensió del compliment per part de Rússia del Nou START o START III, l’últim tractat de desarmament nuclear encara vigent entre Moscou i els EUA, suposa que l’arquitectura de control d’armes ha quedat “desmantellada”.

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat avui la suspensió del compliment per part del seu país del START III o Nou START, últim tractat de desarmament nuclear encara vigent entre Rússia i els EUA.

“Amb la decisió d’avui sobre el Nou START, tota l’arquitectura de control d’armes ha estat desmantellada”, ha declarat el polític noruec en una roda de premsa en la seu de l’OTAN al costat del cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, i el ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmytro Kuleba.

Stoltenberg ha lamentat la decisió de Rússia i ha instat Moscou a “reconsiderar-la” i a “respectar els acords existents”. També ha reconegut que el pas anunciat avui per Moscou fa del món un lloc “més perillós”.

El secretari general de l’OTAN ha afegit que, per aquest motiu, l’OTAN ha treballat “tan dur” perquè Rússia s’impliqui en qüestions relacionades amb el control d’armes. A més, els aliats van fer costat al Nou START. “Per això també demano avui a Rússia que reconsideri la seva decisió de suspendre la seva participació en el Nou START”, ha insistit.

També ha recordat que aquest tractat és “un dels últims grans acords de control d’armes” encara existents, després que Rússia “comencés a violar” el tractat per a l’eliminació de míssils nuclears de mitjà i curt abast (INF), la qual cosa “va conduir a la desaparició” d’aquest conveni “fa uns anys”.

Putin ha matisat que “Rússia no abandona, sinó que només suspèn” el compliment del tractat sobre reducció d’armament estratègic ofensiu que expira en 2026 i ha culpat als Estats Units de la decisió.

El Nou START, que inclou específicament un sistema d’inspecció dels arsenals, havia de reduir en un 30% el nombre de caps nuclears, fins a 1.550 per país.

A més, va limitar a 700 el nombre de míssils balístics intercontinentals, el dels desplegats en submarins i bombarders estratègics equipats per a armament nuclear.

També va reduir a 800 el de llançadores per a míssils intercontinentals, llançadores submarines per a míssils balístics i bombarders estratègics equipats per a armament nuclear, estiguin desplegats o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.