Societat

Barcelona vol frenar l’abús de pantalles entre adolescents

Estudia com limitar l’ús del mòbil en el nou pla de salut mental

Creixen les tendències suïcides entre noies

L’Ajuntament de Barcelona crearà una comissió de treball interdisciplinària que estudiarà com limitar l’ús abusiu de les pantalles, i especialment del mòbil, entre infants i adolescents. Aquest grup, que segons la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, serà “pioner a tot l’Estat”, tindrà professionals de l’àmbit sanitari, educatiu, social i digital i també representants de diferents institucions. El seu objectiu serà establir “protocols i mesures clares per fer un bon ús de la tecnologia”.

Malgrat les nombroses incògnites que presenta sobre la viabilitat de l’aplicació, aquesta iniciativa és un dels punts més destacats del pla de salut mental 2023-2030, atès que els especialistes a tractar-la relacionen clarament l’ús de les xarxes socials amb el deteriorament de la salut mental. El pla incorpora 90 noves accions com ara l’ampliació del servei de psicòleg municipal Konsulta’m a menors de 12 anys, o la incorporació d’educadors emocionals a tots els centres d’alta complexitat.

Segons una enquesta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona del 2021, la població d’entre 13 i 17 anys passa una mitjana de vuit hores diàries davant d’una pantalla. A més, un 77% dels adolescents no tenen cap límit de temps per usar el mòbil i prop d’un 81% sempre l’empren abans de dormir.

Segons una altra enquesta, en aquest cas elaborada per la Diputació de Barcelona a alumnes de 4t d’ESO, un 18% de les noies de quinze anys de la demarcació han pensat alguna vegada a morir-se o adormir-se i no tornar a despertar-se, davant d’un 4% dels nois. A més, un 12% del col·lectiu assegura que hi pensa sovint. Un 28% de les noies no se senten satisfetes amb el seu cos, mentre que només a un 3% dels nois els passa el mateix. En aquest sentit, una recerca publicada a Psychology of Popular Media indica que reduint a la meitat l’exposició a xarxes com ara Instagram o Tik Tok s’aconsegueix una millora de la relació dels joves amb el propi cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.