Política

DAVID SEGADO GARCÍA

CAP DE L’OPOSICIÓ A SANTA COLOMA DE CERVELLÓ (PSC)

“Treballant junts i amb consens anàvem bé, però hi ha hagut un canvi”

Segado destaca la diferència entre el treball conjunt de la primera part del mandat i les presses del tram final

La falta d’habitatge i seguretat ciutadana preocupa el cap de l’oposició

La nova forma de recollida no agrada al PSC

Valoro el govern amb un aprovat just, hi ha coses que s’han fet bé i d’altres que es poden millorar
Tenim un problema d’habitatge, de no poder oferir serveis i també amb l’activitat econòmica

David Segado (1979) va ser cap de llista del PSC per primera vegada en les últimes eleccions municipals i des d’aleshores és el cap de l’oposició d’un ajuntament on Progrés i Col·laborem van arribar a un acord per governar i repartir-se l’alcaldia.

El mandat arriba al final, quina valoració fa des de l’oposició del govern de Progrés i Col·laborem?
La meva valoració és un aprovat just, han fet coses bé, però d’altres que considerem que es podien millorar molt. Ha sigut un mandat una mica complex marcat pel tema de la covid.
Hi ha dos temes, els dos grups polítics i la pandèmia. Aquests fets han travat el creixement?
No, sí que van ser durs els primers mesos de la pandèmia, però vam fer un pacte tots els grups, vam treballar de manera consensuada, era el que tocava i penso que ens va sortir força bé.
I va ser positiu?
Sí, els primers anys de mandat vam treballar molt cohesionats, hem de dir que moltes propostes de l’oposició van ser acceptades, però els últims mesos hi ha més distància.
Quines coses han funcionat?
El govern municipal, una cosa que considero que sí que està fent molt bé és el projecte de joventut, La pasta jove. Em sembla una molt bona iniciativa que els joves siguin ells mateixos els que decideixin quines activitats volen fer, com volen divertir-se i que es facin una mena de pressupostos participatius.
La cosa no va tan bé amb l’habitatge, per exemple?
És un problema complex, no hi ha gaires espais per fer nou habitatge; encara està pendent tot el tema de l’entorn de la colònia Güell, un tema molt complex, perquè abans es volia fer un PDU i ara la figura urbanística no s’ajusta i s’ha de tornar a redibuixar tot, trigarà molts anys. Però s’ha de solucionar per donar viabilitat, també, a tot el recinte industrial de la Colònia Güell perquè està en una situació precària i és necessari donar sortida per atreure activitat econòmica, és fonamental.
El de l’activitat econòmica és un altre tema per treballar?
Som un poble que gairebé no tenim activitat econòmica, els ingressos a l’Ajuntament gairebé tots són de l’IBI, i no podem subsistir ni donar serveis suficients a tota la ciutadania només amb això, hem d’atreure activitat econòmica. El poble fa uns vint anys va créixer, va duplicar la població, però no va planificar tot això, va ser creixement d’habitatge, i no serveis ni activitat econòmica.
De quins serveis parla?
Tenim una biblioteca que ha quedat petita, un pavelló que ha quedat petit, estem sense piscina municipal, el CAP es va obrir fa poc, no el teníem pel tema de la pandèmia i si bé és cert que no es tracta d’una qüestió municipal, l’Ajuntament podria haver treballat per forçar el Departament de Salut.
I el poble en troba a faltar?
Només tenim un carrer comercial, gairebé no es creen noves activitats perquè els nous comerços fracassen, no hi ha gaire moviment. És un poble dormitori i als únics llocs on es podia fer activitat econòmica, que és al recinte industrial o al sector 123, s’està en una situació precària i les empreses marxen.
I què s’ha de fer?
Fer un bon pla urbanístic per donar-hi sortida. Reconec que és un tema complex perquè hi ha uns litigis amb els propietaris de la zona.
Quines altres prioritat hi ha?
Com deia, atreure activitat econòmica i també el tema de la seguretat ciutadana. És una prioritat en aquest poble, tenim mancances en la policia. També és complex, som un poble petit, els policies locals no tenen cap possibilitat de promoció interna, el sou i les condicions laborals no són com els de pobles veïns i marxen. Segons les dades de delictes, si les comparem amb Sant Boi i Cornellà estem bé, però s’estan incrementant casos d’actes vandàlics i això també ens preocupa. La nostra proposta també és estabilitzar la policia local, intentar fer propostes perquè no marxin.
Que els joves no marxin, que la policia no marxi... Què passa?
Tenim un problema d’habitatge, de no poder oferir serveis perquè és difícil créixer. Però hem de treballar amb tot aquest pla de l’entorn de la Colònia Güell, que sigui com menys traumàtic millor per a l’entorn, però és una oportunitat per donar sortida a tota la problemàtica i estar al costat dels pobles veïns com ara Sant Boi, que sembla que hi vivim d’esquena, i hem de crear sinergia, sense perdre les característiques que tenim com a poble, la identitat.
Quina és?
Hi ha gent que se sent arrelada, la Colònia Güell, famílies d’aquí de tota la vida, la sensació de pertinença no l’hem de perdre, però som un poble metropolità i hem de donar serveis i créixer.
Parlen de l’entorn de la Colònia Güell com si hi hagués moltes possibilitats, però hi ha alguna cosa que ho atura.
Hi ha quatre plans urbanístics que estan aprovats, i hem d’evitar que tirin endavant. En el seu moment no van ser viables ni van sortir inversors. Si aquests plans tiressin endavant tornaríem a repetir els errors que vam cometre. Hem d’intentar créixer de manera progressiva amb habitatge social, activitat econòmica, planificar el transport, sortides, serveis.
Tota l’afectació que pugui tenir en zones verdes, preocupa?
Estem en una zona privilegiada amb molt espai verd que s’ha d’aprofitar, els boscos... Hem d’aprofitar el turisme, l’activitat esportiva, mantenir aquest espai sense oblidar el parc agrari, conservar-lo i preservar-lo.
Preocupats amb el reciclatge i la recollida de la brossa? L’Ajuntament engega la recollida porta a porta, com ho valora?
Molt negativament, no hi estem d’acord. Estem a favor de reciclar més i millor i hem de millorar les taxes de recollida, però considerem que aquest sistema no és l’únic ni és el més adequat. Des del moment que es va aprovar el primer plec de condicions han anat fet modificacions, ampliacions pressupostàries. Pensem que no és el millor sistema i encara menys en una zona amb tanta densitat de població, potser en una urbanització sí que podia funcionar però aquí no. Hi ha altres sistemes.
Quins?
Està demostrat que hi ha municipis amb sistemes de contenidors ben planificats, o amb contenidors intel·ligents, que estan aconseguint les mateixes taxes. És cert que el govern està dient que ha millorat un 70% en la taxa de recollida, però no està dient que s’està recollint un 40% menys. Apostem per canviar aquest sistema.
I què proposen?
Sistema de contenidors. Vam tenir una reunió amb els alcaldes de Sant Just Desvern, Montmeló i el Papiol. Funcionen amb contenidors intel·ligents, amb molt bones taxes. El porta a porta és un bon sistema, però no és l’únic sistema i creiem que no és el que s’adapta més bé al poble.
Troba a faltar la comunicació amb altres ajuntaments o la participació de la ciutadania?
En la primera part sí que hi va haver molt de treball conjunt, però en aquest tram final, i concretament en aquest tema de la recollida, no n’hi ha hagut.
La distància existeix en altres temes, actualment?
En temes de seguretat ciutadana o en les condicions de l’ADF del poble. Vam comunicar un problema, ens ho van agrair i no hem tingut cap més resposta, últimament ho decideixen tot de manera unilateral.
I amb la seguretat ciutadana?
Vam proposar treballar i fer convenis de col·laboració amb els pobles veïns, Sant Boi o Sant Vicenç dels Horts, i nosaltres vam oferir de treballar-hi però no ho van voler. Hauria estat molt bé perquè hauria permès millorar la seguretat en uns barris que estan una mica a la perifèria del poble.
Aposta per aquests vincles?
Ho hem intentat. Amb la pandèmia jo vaig demanar ajuda a Sant Boi i la brigada de protecció civil va venir a desinfectar els carrers. No sé què ha passat aquests últims mesos que la cosa no ha anat funcionant.
Ara que el govern està a punt d’acabar el mandat actual, veu que hi ha pressa per fer feina?
Acaben d’aprovar una modificació del pressupost municipal, per incorporar gairebé dos milions d’euros de romanent de l’exercici del 2022, normalment es feia més endavant i ara el govern diu que per excepcionalitat, per una necessitat... Jo crec que és per disposar d’aquests diners abans de les eleccions i començar a millorar les voreres, asfaltar els carrers...
Com veu les millores relacionades amb la crisi energètica?
Una cosa que han fet bé és una ordenança reguladora de les plaques fotovoltaiques, és un dels primers municipis que ho fan. Però no és suficient. Cal facilitar tràmits i donar més ajuts.
Més assignatures pendents a Santa Coloma?
Volem un poble ordenat, amb vida i amb futur. És la nostra proposta. Ordenat, perquè cal potenciar la seguretat i millorar la recollida. Fer una política de barris, perquè d’inversions en urbanitzacions no n’hi ha gaires i se senten oblidats. El tema de l’entorn s’ha de continuar. Amb vida, s’ha de potenciar i ajudar més les entitats culturals i esportives. Continuar amb el tema de la gent jove, fins i tot millorar-lo. Amb la gent gran, fer un poble més accessible i que puguin participar; amb les famílies, igual; amb les mascotes, millorar. I amb futur, volem que la gent jove no marxi, continuar treballant i pensar en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.