Política

guerra ucraïna

Rússia llança una nova onada d’atacs massius contra diverses ciutats ucraïneses

S’han sentit explosions a Kíiv, que s’ha quedat en part sense calefacció

Els bombardejos han deixat la central nuclear de Zaporíjia sense electricitat

Després de diverses setmanes sense bombardejos massius, Rússia ha reprès aquesta passada matinada els atacs amb míssils de creuer i drons sobre Ucraïna, informen les agències. Una desena de ciutats ucraïneses, inclosa la capital, Kíiv; el port d’Odessa, al mar Negra, i la segona ciutat més gran del país, Khàrkiv, han estat bombardejades aquest dijous, que la guerra compleix 378 dies i mentre les tropes ucraïneses repel·leixen ferotges atacs a l’assetjada ciutat de Bakhmut, a l’est d’Ucraïna.

Els atacs van colpejar una àmplia gamma d’objectius, incloses ciutats que van des de Jitòmir, Vinnitsia i Rivne a l’oest fins a Dniprò i Poltava, al centre d’Ucraïna. Almenys nou civils han mort en aquests atacs amb míssils russos sobre una dotzena de regions ucraïneses, segons informacions de fonts oficials ucraïneses recollides per l’agència Efe.

També s’han sentit explosions a Kíiv. L’alcalde de la capital ucraïnesa, Vitali Klitschko , ha dit que s’han registrat explosions al sud-oest de la ciutat. Dues persones haurien resultat ferides i a causa dels bombardejos el 15% dels habitants de Kíiv s’han quedat sense calefacció. Hores abans d’aquest bombardeig sobre la capital ucraïnesa, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, havia visitat la ciutat, on va mantenir una reunió de treball amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

La central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, sota control rus, s’ha quedat sense subministrament d’electricitat a causa d’un d’aquests atacs, informa l’empresa estatal d’energia ucraïnesa Energoatom. “S’ha tallat l’última línia de comunicació entre la central ocupada de Zaporíjia –la més gran d’Europa– i el sistema d’electricitat ucraïnès. La central té combustible per continuar operant durant deu dies”, ha dit la companyia en un comunicat recollit pel diari britànic The Guardian.

L’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) ha alertat que “s’està jugant als daus” amb la seguretat d ela central, que avui per sisena vegada des de l’inici de la invasió ha activat el mode d’emergència.

“Què estem fem? Com podem asseure’ns en aquesta sala aquest matí i permetre que això passi? Això no pot continuar”, ha advertit el director general de l’OIEA, Rafael Grossi, en una intervenció davant la junta de governadors d’aquest organisme de l’ONU, recollida per l’agència Efe.

D’altra banda, dimecres a última hora de la nit, l’exèrcit ucraïnès va informar que les seves forces havien aconseguit repel·lir forts atacs russos a la ciutat minera de Bakhmut, a l’est d’Ucraïna, tot i que les forces russes asseguren tenir el control de la part est de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.