Gran angular

Cultura i salut, on més rotació hi ha

Les professions que tenen un major nombre de contractes per persona i any són les que tenen pitjors condicions laborals

Els sector de la cultura i els espectacles i el de la salut i cura de persones són els que van registrar uns índexs de rotació laboral més elevats a Catalunya el 2022. És a dir, els que van acumular un major nombre de contractes per persona en un any.

Així doncs, segons un informe de l’Observatori de Treball sobre rotació laboral, els professionals de la cultura i els espectacles tenen una mitjana de 2,91 contractes per persona l’any i, els segueixen molt de prop les feines lligades al món de la salut, amb, 2,8 contractes. En l’altra cara de la moneda, hi ha els directius d’administracions públiques i empreses, els directors de departaments administratius i comercials i els professionals de tecnologies de la informació, amb a penes un 1,04 i 1,06 de rotació, respectivament. L’informe, que extreu aquestes dades a partir de la informació de contractació laboral i el seu grau i intensitat de rotació a Catalunya, mostra que els grups ocupacionals per sobre dels dos contractes l’any són els que tenen pitjors condicions laborals.

“Interanualment, la composició dels grups ocupacionals amb més i menys rotació és altament estable”, es pot llegir a l’estudi, en què es puntualitza que justament els professionals de la cultura i els espectacle són, a més, els que més han increment la rotació respecte al 2021.

Per contra, una les ocupacions que més redueixen la rotació són els empleats de biblioteques, correus i similars (-0,92), seguits dels maquinistes de locomotora, els operadors de maquinària i els mariners (-0,8).

Pel que fa al conjunt de l’economia, l’any 2022 l’índex de rotació laboral dels serveis i de la indústria van ser gairebé idèntics (2,09 i 2,08, respectivament). I això que tradicionalment, l’índex dels serveis havia estat més elevat que el de la indústria, tret dels anys 2020 i 2021. Per la seva banda, l’agricultura (1,62) i la construcció (1,35) presenten una rotació força inferior i per sota de dos contractes per persona de mitjana.

Per sexe, les dones mantenen un índex de rotació laboral (2,20) superior als homes (2,12). Respecte al 2021, es va disminuir de manera força similar en ambdós sexes.

I quant a l’edat, justament la franja dels menors de 25 anys és la que presenta l’índex més elevat de rotació.

LES XIFRES

2,8 M
de contractes.
És el nombre de contractes que es van formalitzar a Catalunya l’any 2022.
-0,92
de rotació.
Es la reducció de rotació dels professionals de biblioteques.
25
anys.
És la franja d’edat que presenta l’índex més elevat de rotació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.