Política

Estat Francès

Setena gran mobilització contra Macron per les pensions

Setena jornada de grans mobilitzacions enguany arreu de l’Estat francès contra la reforma del sistema de jubilacions. Els sindicats han criticat aquest dissabte el que consideren una actitud de “provocació” del govern d’Emmanuel Macron, a qui acusen de no escoltar el fort rebuig social al seu projecte de reforma de les pensions, i demanen a l’executiu que no “jugui amb foc” perquè les protestes continuaran.

Philippe Martínez, líder de la combativa CGT, va reptar Macron a consultar els ciutadans si considera que la seva reforma és necessària i l’única possible. “Avui l’única cosa que podem dir és: si està tan segur d’ell mateix, que consulti els francesos.” Aquesta setmana els sindicats han demanat sense èxit ser rebuts a l’Elisi.

Els sindicats confien que, encara que el tràmit parlamentari del proejcte es faci mitjançant un procediment accelerat, el peix encara no estigui venut. El principal eix de la reforma que promou Macron és retardar l’edat mínima de jubilació dos anys, dels 62 actuals als 64, fet que genera el rebuig frontal dels sindicats. Macron utilitza l’argument que cal garantir l’equilibri financer del sistema en l’horitzó del 2030 i que si no actués, en una dècada s’acumularia un dèficit de prop de 150.000 milions d’euros.

El projecte de llei s’està debatent al Senat, on el ministre de Treball, Olivier Dussopt, va anunciar divendres que utilitzaran un mecanisme constitucional per saltar-se els centenars d’esmenes que ha presentat l’oposició amb intenció de bloquejar la tramitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.