Política

La polèmica reforma de Macron de les pensions tira endavant al Senat

L’executiu vol retardar la jubilació dels 62 anys actuals als 64

Els sindicats han convocat una altra jornada de mobilització dimecres

El Senat francès va aprovar a última hora de dissabte el polèmic projecte de reforma de les pensions impulsat pel govern d’Emmanuel Macron, que tira milles desoint els carrers inflamats. El text ha tirat endavant per mitjà d’un procediment accelerat per esquivar les múltiples esmenes interposades per l’oposició per mirar de frenar la iniciativa legislativa, que ha rebut el suport de 195 senadors i el vot contrari de 112.

La celebració de l’executiu no s’ha fet esperar. La primera ministra, Élisabeth Borne, va aplaudir el que considera que és un “pas decisiu” cap a una reforma que “garantirà el futur” de les pensions.

El macronisme s’ha beneficiat del suport dels conservadors d’Els Republicans, amb Bruno Retailleau al capdavant, que pensa que una reforma del sistema de jubilacions és imperativa pera salvar el “xoc demogràfic” que el creixement del segment de població de la tercera edat implicarà en els pròxims anys.

“El principal acte de solidaritat és garantir l’equilibri del sistema”, va defensar al Senat el ministre de Treball, Olivier Dussopt.

En canvi, la senadora socialista Monique Lubin va concloure que la sessió serà recordada com una “jornada negra per a tots els assalariats” del país.

Però no està tot dit. El tràmit de reforma encara no està completat. El text es debatrà dimecres vinent en una comissió parlamentària que acordarà una versió que haurà de ser validada, a partir de l’endemà, per les dues cambres. I és a l’Assemblée Nationale on es preveu que el vot sigui ajustat. La votació definitiva podria demorar-se fins el dia 26.

En concret, Macron pretén retardar l’edat de jubilació dels 62 anys actuals als 64 per garantir l’equilibri financer del sistema el 2030, ja que, si no s’actués, l’executiu estima que en una dècada s’acumularia un dèficit de prop de 150.000 milions d’euros. Els sindicats, però, hi planten cara des de fa mesos. Dissabte mateix van sortir al carrer milers de francesos arreu de l’Hexàgon en la setena gran jornada de mobilització d’enguany, des que, el gener passat, l’executiu va revelar els detalls de les seves intencions. Dissabte, però, la protesta no va tenir tanta força com en ocasions anteriors.

Segons les enquestes, la gran majoria de francesos estan en contra de la reforma. La pròxima mobilització tindrà lloc dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.