Política

El govern encarrega un pla per protegir de ciberatacs l’àmbit sanitari i educatiu

L’Agència de Ciberseguretat treballa en un protocol per a professionals dels hospitals per prevenir estafes

El pla anirà adreçat també al món local

El Govern ha encarregat a l’Agència de Ciberseguretat una proposta de desplegament d’un programa de protecció dels sistemes informàtics i digitals en l’àmbit de la salut i assistencial, l’educació i les universitats, i el món local. Segons ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, l’objectiu és protegir aquests tres espais de manera prioritària. Sempre tenint ben present que “la inviolabilitat del sistema no és possible perquè el risc zero no existeix”, amb el desplegament d’aquestes mesures estratègiques s’aconseguirà “ampliar els perímetres de protecció” per aconseguir que els espais siguin “més resilients”.

A banda d’aquesta estratègia preventiva més general, l’Agència de Ciberseguretat també està treballant en un protocol per als professionals de l’Hospital Clínic i la resta d’hospitals per tal de prevenir estafes o ciberincidents. Aquesta mesura arriba deu dies després que l’Hospital Clínic patís un ciberatac.

La portaveu del Govern ha admès que és impossible descartar eventuals filtracions de dades i ha admès que és difícil preveure amb exactitud quan es culminarà la recuperació dels sistemes perquè va ser un atac “extremadament complex”. De totes maneres ha apuntat que de moment ja gairebé hi ha el 34% dels serveis digitals i informàtics recuperats.

Plaja ha destacar “el lideratge i la diligència de l’Agència de Ciberseguretat” i ha assegurat que la seva actuació suposa un abans i un després en com el Govern gestiona aquest tema.

Colòmbia

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Plaja també s’ha referit a la suspensió de l’entrevista que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia de tenir amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro, ahir. Malgrat la sorpresa per la suspensió a última hora, Plaja ha descartat lla reunió no s’hagués pogut fer fruit d’alguna intervenció de l’ambaixada espanyola a Bogotà, com en altres ocasions havia passat amb altres presidents. Plaja ha dit que les relacions amb l’ambaixada són “cordials” i ha assegurat que la suspensió de la reunió va ser per “raons de força major”.

Campuzano

Pel què fa a l’allau de crítiques per la promesa del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, de construir una nova residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet si Gabriel Rufián (ERC) és alcalde després de les pròximes eleccions, Plaja ha volgut treure-li ferro i ha assegurat que “el finançament públic de la Generalitat mai no vindrà condicionat per qui guanyi les eleccions municipals”. “Si el finançament pot ser-hi per aquesta segona residència a Santa Coloma o per a una escola al Baix Empordà, el projecte veurà la llum independentment de quin sigui el candidat que guanyi o revalidi”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.