Economia

Un de cada tres aliments s’encareix tot i la rebaixa de l’IVA

Facua analitza el preu de 1.000 productes i acusa els supermercats de no traslladar els canvis impositius per així guanyar més

Un de cada tres aliments beneficiat per la rebaixa de l’IVA s’ha encarit al març respecte el mes de desembre, quan es va aprovar aquesta mesura per intentar controlar els preus. Així ho constata un estudi de l’associació de consumidors Facua que revisa l’evolució als supermercats de més de 1.000 etiquetes i conclou que hi ha una “disbauxa absoluta” en els preus. Assegura que les cadenes de distribució estan encarint els productes de manera “il·lícita i il·legal” per així obtenir més beneficis. Com recull l’agència ACN, l’associació critica la “irresponsabilitat” de l’executiu espanyol per permetre-ho i li exigeix que intervingui els preus per evitar que les distribuïdores “continuïn rient-se dels consumidors”.

Des de l’1 de gener i durant sis mesos, l’impost sobre el valor afegit ha passat del 4% al 0% en el cas d’aliments de primera necessitat com el pa, la llet, el formatge, els ous i les verdures i hortalisses, i s’ha reduït del 10% al 5% per a l’oli i la pasta. Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística fetes públiques a començaments de setmana ja deixaven veure que la rebaixa de l’IVA no havia estat efectiva: els aliments s’han encarit al febrer a Catalunya un 2% respecte al mes anterior però des de començament d’any l’alça ja frega el 15%. Ara, l’informe de Facua va al detall i revela que dels 1.012 productes analitzats a vuit cadenes de supermercats –Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona–, fins a 312 han apujat el preu en comparació amb el que tenien el 30 de desembre, quan es va començar a aplicar la rebaixa de l’IVA.

Es tracta d’un augment significatiu respecte als 136 productes que havia detectat que s’havien encarit al febrer i és per això que l’organització de consumidors ha ampliat la denúncia feta contra set grans supermercats a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per “no repercutir la baixada de l’IVA a tots els aliments afectats per la mesura”. L’associació lamenta que encara no ha obtingut cap resposta per part de l’organisme.

Per productes, els que més han pujat segons l’anàlisi de Facua són les fruites i les verdures, seguides dels olis d’oliva i gira-sol, la llet i els làctics, els llegums, la pasta i l’arròs. El secretari general de l’associació, Rubén Sánchez, sosté que l’increment dels preus dels últims mesos suposa un incompliment de la llei i recorda que la mesura que va aprovar el govern espanyol a finals del 2022 prohibeix apujar els marges de benefici. Sánchez carrega contra les distribuïdores perquè considera que estan “manipulant els preus a l’alça per guanyar més” i demana al govern central que “reaccioni d’una vegada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.