Política

guerra a ucraïna

El grup rus Wagner assegura que ha pres Bakhmut, però Kíiv ho nega

Les forces ucraïneses admeten que les tropes russes “intenten apoderar-se del control total” de la ciutat

Zelenski reconeix que la situació a l’estratègic enclavament és “especialment tensa”

Quan la guerra a Ucraïna compleix aquest dilluns 404 dies, l’Estat Major de les Forces Armades ucraïneses han desmentit la captura de l’estratègica ciutat de Bakhmut per part de les tropes russes, tal com va proclamar diumenge al vespre el Grup Wagner de mercenaris, que lluita al costat del president rus, Vladímir Putin.

El cap del grup de mercenaris rus, Yevgueni Prigozhin, va anunciar que les seves forces havien pres el control del barri central i l’administració de Bakhmut, a l’est d’Ucraïna i epicentre d’intensos combats des de fa mesos. “2 d’abril, a les onze en punt de la nit. Jurídicament hem capturat Bakhmut. Els comandaments de les unitats que han agafat el control de l’administració i el barri central hissaran ara les banderes –la russa i la del grup paramilitar–”, va dir Prigozhin en un vídeo difós diumenge al vespre a través del canal Telegram que recull l’agència Efe.

En el vídeo, el líder del Grup Wagner afegeix a més que la bandera russa porta un missatge en memòria de Vladen Tatarski, bloguer i corresponsal de guerra rus mort diumenge en un atemptat amb bomba a Sant Petersburg en el qual també van resultar ferides una trentena de persones més.

L’exèrcit ucraïnès, però sosté que encara manté el control de la ciutat. En el seu informe de guerra diari, publicat aquest dilluns a les cinc de la matinada hora catalana en el seu compte de Facebook, admet que les forces russes “intenten apoderar-se del control total” d’aquesta estratègica ciutat, una referència poc habitual en les notes oficials de Kíiv a la possibilitat que Rússia conquereixi per complet aquest enclavament de l’est d’Ucraïna. També ha fet referència a Bakhmut el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El mandatari ucraïnès va assegurar diumenge al vespre, en el seu habitual discurs nocturn, que la situació a la ciutat és “especialment tensa”.

Prèviament, una font del Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) havia afirmat que la intensitat dels combats a Bakhmut canvia constantment i depèn, sobretot, del subministrament de munició que rep cadascun dels bàndols.

Bakhmut és, des de fa mesos, el segment de tot el front ucraïnès on es produeixen els combats més intensos. Rússia vol capturar la ciutat per continuar el seu avenç des de l’est, mentre que Ucraïna resisteix per aturar aquesta ofensiva i desgastar l’enemic en aquesta batalla.

La captura de Bakhmut per part de les tropes russes suposaria la primera gran victòria de Putin des de l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.