Política

irlanda del nord

Biden insta a mantenir la pau a Irlanda del Nord

El president dels EUA inicia una gira de quatre dies a Belfast i la República d’Irlanda per commemorar els 25 anys de la firma de l’Acord de Divendres Sant

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, ha recordat aquest dimarts la necessitat de mantenir la pau a Irlanda del Nord. Ho ha fet en unes declaracions, recollides per l’agència Ee, a l’inici de la seva visita de quatre dies a Irlanda del Nord i la República d’Irlanda amb motiu del 25è aniversari dels acords de pau de Divendres Sant, que van posar fi a tres dècades conflicte.

La primera parada de la gira és Belfast, la capital nord-irlandesa, que es troba totalment blindada davant la visita davant l’amenaça d’atemptats. Aquest dilluns la policia va informar que havia desmantellat un complot del Nou IRA. La visita a Belfast del mandatari nord-americà, d’arrels irlandeses, coincideix amb un moment de crisi pel procés de pau, amb una paràlisi política provocada pel rebuig del Partit Democràtic Unionista (DUP) –segona formació nord-irlandesa– al nou acord amb Brussel·les que desbloquejava protocol del Brexit per Irlanda del Nord. A la capital nord-irlandesa, Biden es reunirà amb el primer ministre britànic, el conservador Rishi Sunak, abans de pronunciar aquest dimecres un discurs en el nou campus de la Universitat de l’Ulster, a la qual també estan convidats els principals líders polítics de la regió. No està clar, però, informa Efe, si el president nord-americà mantindrà contactes, sigui de manera col·lectiva o individuals, amb els polítics nord-irlandesos abans de viatjar a Dublín aquest dimecres mateix per continuar amb la seva gira a la República d’Irlanda fins dissabte. Un portaveu de Downing Street, despatx oficial del primer ministre britànic, va destacar ahir que Sunak i el mandatari nord-americà mantenen una “relació de treball increïblement positiva”, tot i que Washington ha pressionat a Londres en els últims anys respecte al Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.