Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El cap de Wagner nega que els seus mercenaris assassinessin civils a Ucraïna

Un antic membre de l’exèrcit privat ha fet unes acusacions que obririen la porta a un possible judici per “crims de guerra i de lesa humanitat”

El cap del grup de mercenaris russos Wagner, Ievgueni Prigojin, ha negat aquest dilluns que la formació paramilitar que encapçala hagi assassinat civils en l’est d’Ucraïna, com ha denunciat un antic membre d’una de les seves unitats d’assalt. “Ningú afusella ni a civils ni a nens. Això no li fa falta a ningú. Nosaltres vam anar allí per a salvar-los del règim que els sotmetia”, ha afirmat en el seu canal de Telegram.

Prigojin ha comentat la publicació d’un vídeo de l’organització Gulagu.net, que denuncia els abusos a les presons russes, en les quals el fundador de l’ONG, Vladímir Osechkin, va entrevistar un antic mercenari de Wagner que va confessar haver participat en assassinats de civils. “Lamentablement, ara no tinc possibilitat de veure el vídeo complet. Quan la tingui, sense cap dubte, ho estudiarem detalladament i donarem una valoració definitiva”, ha assenyalat el cap de Wagner.

No obstant això, Prigojin ha carregat contra Osechkin, al qual ha acusat de ser “un maníac i un degenerat”, i ha sol·licitat sarcàsticament al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que el lliurés a Rússia, ja que “denigra a l’Exèrcit ucraïnès” en insinuar que està integrat per menors d’edat.

Gulagu.net ha difós avui en YouTube el vídeo d’una conversa d’Osechkin amb l’exmercenari identificat com a Azamat Uldárov, reclutat per Wagner a la presó, qui va confessar haver assassinat desenes de civils, incloent-hi adolescents i nens.

En particular, l’exparamilitar ha assegurat que els ’wagnerites’ –membres dels mercenaris del grup Wagner– haurien assassinat a més de 400 civils ucraïnesos bloquejats en el soterrani d’un edifici de 9 plantes.

En particular, Uldárov ha admès haver-li donat el tir de gràcia a una nena de cinc anys.

Osechkin ha destacat que els actuals testimoniatges estableixen les bases per a obrir causes penals contra Prigojin i altres caps de Wagner per “desenes de cruels assassinats i una sèrie de crims de guerra i de lesa humanitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.