Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Augmenten els atacs russos contra Kherson enmig de rumors d’una contraofensiva

Les tropes russes van llançar diumenge més de 410 projectils sobre la ciutat

Rússia intensifica el bombardeig de Kherson, mentre que Ucraïna no confirma les informacions sobre l’establiment d’un punt de suport en la riba oriental del riu Dniéper, controlada pels russos, i demana cautela abans de parlar de progressos de la seva esperada contraofensiva.

Un total de 412 projectils russos van impactar aquest diumenge contra la part sota control ucraïnès de la regió de Kherson, matant a dues persones i ferint altres sis, segons ha informat avui en una compareixença el governador de l’administració militar de la província meridional, Oleksandr Prokudin.

La situació humanitària a la ciutat, en la qual romanen encara uns 50.000 residents dels 300.000 amb què comptava abans de la guerra, és estable, ha dit Prokudin, tot i que els atacs russos s’han prolongat gairebé sense interrupció des que l’urbs fos recuperada per Kíiv el novembre passat. Segons dades de l’administració local, des de llavors han mort almenys 315 persones i altres 324 han resultat ferides a la ciutat i els seus voltants a causa dels atacs.

A més del foc de morter i d’artilleria, les forces russes estan desplegant bombes d’aviació pesades contra els seus objectius a la regió; algunes d’aquestes poden planejar fins a 50 quilòmetres per si mateixes, la qual cosa permet a Moscou mantenir els seves caces fora de l’abast de les defenses aèries ucraïneses.

Els atacs colpegen de forma aparentment arbitrària diversos punts de la ciutat i causen danys en hospitals, establiments comercials i habitatges.

Natalia Gumeniuk, portaveu del Comandament Sud de l’exèrcit ucraïnès, ha insinuat avui que la intensificació dels atacs és una reacció a les informacions segons les quals els soldats ucraïnesos haurien travessat el riu Dniéper cap a la part controlada per Moscou, enfront de Kherson.

L’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW) va indicar dissabte que les forces ucraïneses probablement han aconseguit prendre algunes posicions en la ribera esquerra del Dniéper, segons l’anàlisi d’imatges difoses per bloguers militars russos.

Al contrari que en Bakhmut, Avdiivka o Mariinka, les tropes russes segueixen a la defensiva en les zones de Kherson i Zaporíjia, segons el més recent part de l’Estat major de l’exèrcit ucraïnès.

Segons Gumeniuk, les forces russes en el marge esquerre “no són de molta qualitat”, perquè depenen majoritàriament de soldats recentment mobilitzats i mancats d’experiència que han estat adjudicats a unitats del front. No obstant això, les seves maniobres donen fe de “poderoses posicions defensives” creades per Moscou en el marge esquerre, ha suggerit la portaveu.

Gumeniuk ha afegit que l’evacuació de residents de districtes riberencs de ciutats com a Nova Kakhovka, de la qual havien informat els russos, equival en realitat a una deportació, realitzada amb la finalitat d’enterrar mines en aquests territoris com a preparatiu per a una contraofensiva ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.