Política

Unió Europea

La CE donarà més flexibilitat per aplicar l’ajustament fiscal

La Comissió Europea (CE) va presentar ahir una reforma de les normes de disciplina fiscal a la carta que busca casar els desitjos dels socis que volien més flexibilitat de socis i els que demanaven mesures més estrictes. La proposta legislativa per a la reforma del Pacte d’Estabilitat de la CE va en la línia de reprendre el control de les finances públiques a partir del 2024, després de mesos de negociacions polítiques entre els Vint-i-set i de quatre anys de suspensió per la pandèmia i la guerra.

L’objectiu de la nova fórmula de Brussel·les és que a llarg termini els estats redueixin el deute públic per sota el 60% del producte interior brut (PIB) i que situïn el seu dèficit públic per sota del 3% del PIB. Els països que superin aquests llindars hauran de reduir el deute fins a nivells “prudents” i retallar el dèficit almenys en un 0,5% del PIB cada any. En cas d’incomplir l’objectiu pactat, la CE podria imposar multes equivalents al 0,05% del PIB de l’estat membre cada mig any fins que adoptin “mesures efectives”. La CE ha introduït aquesta retallada anual obligatòria del dèficit després que alguns països exigissin límits concrets per garantir els ajustaments. Les noves regles busquen un model menys agressiu que el posterior a la crisi financera i plantegen que siguin els estats els qui dissenyin els seus propis plans d’inversions i reformes per garantir la sostenibilitat de les finances públiques.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2282513-brussel-les-exigira-retallades-als-paisos-mes-endeutats-pero-donara-mes-flexibilitat-per-aplicar-les.html

2282513



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.