Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Una ONG ucraïnesa revela noves dades dels milers de menors deportats a Rússia

El seu responsable diu que els russos intenten “esborrar la identitat ucraïnesa”

L’ONG “Salvar a Ucraïna” revela aquest dijous noves dades sobre les deportacions de menors ucraïnesos cap a Rússia després d’ajudar a tornar al país a 96 d’ells, mentre se sospita que els casos reals són almenys 19.400, dels quals només n’han pogut tornar 364.

No obstant això, no existeixen dades fiables sobre el destí de centenars de milers de menors en els territoris ocupats.

L’ONG ha desenvolupat sis missions a Rússia per a ajudar familiars dels menors ucraïnesos deportats a accedir on estan i retornar-los al seu país.

L’experiència ha tornat a confirmar la naturalesa sistemàtica i deliberada de les deportacions, ha declarat en una conferència de premsa a Kíiv el responsable de l’ONG i antic defensor dels drets del menor, Mykola Kuleba. “Rússia està intentant solucionar el seu problema demogràfic i ensinistrar més soldats”, ha subratllat Kuleba, qui ha manifestat la seva preocupació amb la militarització i l’adoctrinament als quals estan sotmesos els menors ucraïnesos en famílies, escoles i campaments russos.

Kuleba ha dit que Rússia ha estat usant diversos mètodes de deportació de menors, a més d’enviar a tots els interns d’orfenats i els fills dels qui han mort durant la invasió.

Rússia va utilitzar la “manipulació, la pressió i les amenaces” per a obligar els pares a accedir a manar als seus fills a campaments de “rehabilitació” a Crimea, Bielorússia o Rússia, ha dit Kuleba.

És una estratègia russa deliberada la d’emprar condicions de vida “inhumanes” en zones de guerra, ha dit Kuleba. Als seus residents, enfrontats a bombardejos constants, il·legalitats i falta de serveis bàsics, se’ls presenta enviar-los a Rússia com l’única manera de “salvar als seus fills”.

D’aquesta manera, els menors es converteixen en ostatges a Rússia, i els ciutadans russos aconsegueixen fàcilment la tutela temporal dels menors amb la reforma dels tràmits per a obtenir la ciutadania russa aprovada l’any passat, ha explicat Kuleba.

Myroslava Kharchenko, advocada de “Salvar a Ucraïna”, ha explicat que “les lleis russes fan teòricament possible a qualsevol segrestar la meva filla de l’escola, portar-la a Rússia, deixar-la en tutela temporal i després demanar en el seu nom la ciutadania russa i adoptar-la”.

Rússia cerca “esborrar la identitat ucraïnesa”, ha assegurat Kuleba, qui ha fet una crida perquè hi hagi pressió internacional sobre Moscou perquè retorni als menors deportats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.