Opinió

Acord per apujar salaris i repartir riquesa

És un acord positiu per a l’interès general del país, que posa en valor el diàleg social i el treball sindical i que atorga estabilitat i confiança a l’economia

El 10 de maig, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives (CEOE i CEPYME i CCOO i UGT) vam signar el cinquè acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (V AENC) per als pròxims anys (2023-2025).

Es tracta d’un acord que posa en valor el diàleg social i la capacitat de la negociació col·lectiva per impulsar la millora dels drets i les condicions laborals de les persones treballadores, la recuperació salarial, la qualitat de l’ocupació i per contribuir a la cohesió i la pau social tan necessària en un context social i econòmic incert com el que vivim en l’actualitat. L’acord estableix una pujada de salaris del 10% per als pròxims tres anys amb un 3% addicional en cas que la inflació sigui superior a la pujada pactada.

Això s’ha de traslladar als convenis col·lectius, amb increments d’un 4% per al 2023, d’un 3% per al 2024 i d’un 3% per al 2025. A més, s’ha d’incorporar una clàusula de revisió amb increments de fins a l’1% addicional si la inflació sobrepassa aquests increments.

L’objectiu d’aquests increments és recuperar els salaris i repartir els beneficis. Els treballadors i treballadores, sobretot aquells i aquelles amb salaris més baixos, són els principals perjudicats per la crisi inflacionista. Els preus continuen mantenint-se molt alts, especialment en béns i serveis essencials com els aliments. L’IPC del mes d’abril se situa a Catalunya en un 3,9%, i el cistell de la compra és un 12,2% més car que ara fa un any.

La pèrdua de poder adquisitiu dels salaris en els últims anys ha posat en situació de vulnerabilitat milers persones. A Catalunya, el 34,8% de les llars no té capacitat per afrontar les despeses imprevistes, el 14,8% ha tingut retards en el pagament de l’habitatge habitual i/o de compres a terminis el 2022 i un 8% ha tingut molta dificultat per arribar a final de mes. A més, gairebé el 31% no es va poder permetre marxar de vacances una setmana a l’any.

Davant d’aquesta situació, l’acord és essencial perquè permetrà alleugerar les dificultats actuals de milers de treballadors i treballadores. En definitiva, es tracta d’un acord positiu per a l’interès general del país, que posa en valor el diàleg social i el treball sindical, que atorga estabilitat i confiança a l’economia i que promou un millor repartiment de la riquesa que s’està creant, impulsant, a més, la negociació col·lectiva per desbloquejar els convenis pendents de subscriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.