Política

Ucraïna

El G7 integra Zelenski a la foto de grup

Els líders mundials reunits a Hiroshima no estalvien gestos cap a Kíiv, amb promeses de més ajut econòmic i militar

Els líders del G7 s’han reunit avui al matí amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el marc de la cimera que se celebra a la ciutat japonesa d’Hiroshima. Abans de començar la trobada centrada en el suport econòmic i militar a Kíiv, els responsables del Grup dels Set han posat davant les càmeres al costat de Zelenski, que s’ha situat entre el primer ministre japonès, Fumio Kishida, i el president estatunidenc, Joe Biden, i davant de les banderes d’aquest grup de països, a les quals s’ha sumat la ucraïnesa.

En acabar la sessió de fotografies, Biden s’ha apropat a Zelenski, amb qui ha intercanviat unes paraules mentre li posava la ma a l’espatlla, evidenciant el suport dels EUA a Ucraïna. També la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha conversat de manera amistosa amb el president ucraïnès.

Abans de l’inici de la sessió amb els líders del G7, Zelenski ha assistit a una trobada bilateral amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, amb qui també ha tractat sobre l’ajut militar, la situació al front i les propostes de pau fetes per Kíiv, segons va detallar el mateix líder ucraïnès a la xarxa social Twitter.

Resultats aconseguits

Zelenski ha aprofitat fins a l’últim minut la seva participació a la cimera del G7, que ha finalitzat avui, aconseguint que els líders mundials hagin promès públicament “donar suport el temps que calgui” a Ucraïna, per promoure la seva “formulació de pau”, que exigeix la retirada russa i reparacions, i també l’esforç per atreure països com ara l’Índia o Brasil, que no han condemnat obertament Rússia en aquest conflicte bèl·lic.

El president ucraïnès, gran protagonista de la cimera del G7, també n’ha tret programes de suport econòmic a llarg termini per al seu país. “Finances i economia”, ha escrit Zelenski a Twitter.

En el marc de les intenses reunions del president ucraïnès amb els mandataris i representants dels països del G7 i altres Estats convidats a la cimera, ha destacat el pas endavant dels Estats Units. Biden ja va anunciar ahir que el seu país s’afegia a la coalició de caces F-16 per a Ucraïna, a entrenar els pilots ucraïnesos i a sumar 375 milions de dòlars més en ajut militar a Kíiv.

Davant d’algunes insinuacions respecte a l’ús que Ucraïna pot fer dels F-16, Biden ha explicat que el president ucraïnès li ha garantit que no els farà servir contra objectius dins del territori rus: “Tinc plena garantia per part de Zelenski de que no els utilitzarà per avançar i moure’s contra Rússia en el seu territori geogràfic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.