Política

balcans occidentals

Sèrbia desplega tropes a la frontera amb Kosova

Belgrad posa l’exèrcit en alerta de combat arran dels greus aldarulls entre la policia i un grup de manifestants que protestava contra l’elecció d’alcaldes albanesos

Màxima tensió a la frontera entre Sèrbia i Kosova. El president serbi, Aleksandar Vucic, ha posat a l’exèrcit en “alerta de combat” i ha mobilitzat diverses unitats a la frontera amb Kosova, segons informen aquest dissabte les agències internacionals. L’ordre arriba després dels aldarulls registrats divendres pel rebuig de la comunitat sèrbia del nord de Kosova a dos alcaldes albanesos guanyadors de les eleccions municipals celebrades el 23 d’abril passat.

Els comicis es van desenvolupar sota el boicot de la comunitat sèrbia –minoritària a Kosova, però majoria al nord del país– en protesta perquè no es van complir les seves demandes de més autonomia, la qual cosa va suposar un fort cop a l’acord de pau de març entre Sèrbia i Kosova pel conflicte de les matrícules.

Els serbis del nord de Kosova no reconeixen l’autoritat dels alcaldes electes i, per això, divendres els veïns de Zvecan i Zubin Potok van intentar impedir el seu accés als Ajuntaments, mentre un grup de camioners va tallar el trànsit en una carretera pròxima a l’edifici municipal de Leposavic. La policia kosovar va respondre llançant gas lacrimogen contra els manifestants. Enmig d’aquest clima de tensió, el president serbi va posar l’exèrcit en alerta i va ordenar la mobilització de tropes a la frontera amb Kosova.

Es tracta de la segona vegada en els darrers sis mesos que Belgrad posa el seu exèrcit en estat d’alerta de combat, després que el desembre passat fes el mateix pel conflicte de les matrícules.

L’OTAN insta les autoritats de Kosova a “reduir la tensió immediatament”

L’OTAN ha fet aquest dissabte una crida a la calma entre Sèrbia i Kosova.

“Instem les institucions a Kosova a reduir la tensió immediatament i cridem totes les parts a resoldre la situació a través del diàleg”, ha demanat la portaveu de l’Aliança, Oana Lungescu.

En aquest context, ha recordat que la força de l’OTAN a la zona (KFOR) “roman en alerta i garantirà un entorn segur i protegit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.