Economia

El BCE insinua noves pujades de tipus fins a controlar els preus

Lagarde reitera que el preu del diner arribarà a nivells “prou restrictius” per rebaixar la inflació a l’objectiu del 2%

L’institut emissor ha apujat les taxes de referència set vegades des del juliol

El Banc Central Europeu insistirà en la seva política de pujades de tipus per controlar els preus disparats fa mesos a la zona euro i en cadascun dels Estats membres, especialment per l’encariment dels productes energètics i els problemes de subministrament de matèries en algunes àrees. Així ho ha recalcat la presidenta del BCE, Christine Lagarde, que ha manifestat el “compromís” de la institució per dur el preu del diner, actualment en un 3,76%, a “nivells prou restrictius” per rebaixar la inflació fins a l’objectiu del 2%. Per això, Lagarde també ha promès que mantindrà els tipus d’interès a la taxa actual “tant de temps com calgui”.

La presidenta de l’institut emissor ha afirmat que el rumb dels tipus de referència s’anirà definint en funció de les perspectives d’inflació, així com l’evolució de la inflació subjacent, que descompta els elements volàtils com l’energia i els aliments frescos. Durant la segona audiència de l’any davant la comissió d’afers econòmics i monetaris de l’Eurocambra, Lagarde també ha assegurat que es tindrà en compte l’efecte de la política monetària del BCE sobre l’economia real.

“Les últimes dades disponibles –ha apuntat Lagarde en declaracions recollides per Efe– suggereixen que els indicadors de les pressions d’inflació subjacent continuen sent alts i, encara que alguns mostren signes de moderació, no hi ha signes clars que la inflació subjacent hagi tocat sostre”.

I és que el mes passat la taxa d’inflació de l’eurozona va retrocedir nou dècimes fins al 6,1% interanual, mentre que la inflació subjacent es va reduir 0,3 punts fins al 5,3%. A Catalunya, l’última dada disponible de l’IPC, la de l’abril, va ser del 3,9%, i l’indicador avançat del maig per a tot l’Estat que proporciona l’INE a final de cada mes situava la taxa espanyola en un 3,2%.

Lagarde creu que encara hi ha pressions a l’alça arran dels costos de l’energia i els colls d’ampolla en els subministraments, entre altres factors. Per la presidenta del BCE, les pujades de tipus que la institució ha aplicat des del juliol del 2022 s’estan traslladant “amb força” a les condicions de finançament de les llars i empreses europees, com es pot comprovar amb les dades de l’encariment dels préstecs i la caiguda del volum del crèdit. Tot plegat, per Lagarde, és la mostra que els efectes de la política monetària europea ja s’estan deixant notar.

Des del juliol passat, el BCE ha apujat els tipus set vegades, per bé que en l’última reunió el ritme es va alentir i, en comptes de mig punt com en les ocasions anteriors, aquesta darrera revisió a l’alça va ser de 0,25 punts.

Finalment, davant l’Eurocambra, la líder bancària va instar els governs a retirar les mesures de suport per fer front a la crisi energètica per tal d’evitar nous repunts de la pressió inflacionista a mig termini, que requeririen a la política monetària “una resposta més forta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.