Opinió

Intel·ligència artificial i noves competències en el món del treball

Soc dels que pensa que passarà el mateix que amb les revolucions industrials anteriors: es destruiran molts llocs de treball, però se’n crearan molt més.

Hi ha qui creu que les noves tecnologies crearan molt d’atur. Soc dels que pensa que passarà el mateix que amb les revolucions industrials anteriors: es destruiran molts llocs de treball, però se’n crearan molt més.

Si agafem l’exemple dels professionals de la comptabilitat i analitzem l’evolució de les competències podem veure que fa uns cent anys la comptabilitat es feia a mà. Als comptables se’ls demanava teneduria de llibres i cal·ligrafia (la famosa lletra rodona) i les quatre regles (sumar, restar, multiplicar i dividir) de manera molt ràpida i amb paper i llapis. Als anys setanta, es varen començar a generalitzar les calculadores i els ordinadors. Les competències necessàries varen canviar. Calia saber treballar amb els nous equips informàtics i els fulls de càlcul per a fer la comptabilitat, ràtios, costos, inversions, finançament i pressupostos. Arrel d’aquests canvis, durant les darreres dècades, moltes empreses han creat la figura del controller (responsable del control de gestió) i les funcions dels comptables han començat a generar molt més valor afegit. Els “peanut counters” (comptadors de cacauets, que es com s’anomenaven als comptables als Estats Units a finals del segle passat) han passat a ser persones claus de les empreses per la qualitat de la informació que generen.

I ara, la intel·ligència artificial i la digitalització tornen a revolucionar-ho tot. Les tasques repetitives ja les fan les màquines. Calen noves competències relacionades amb l’anàlisi de milions de dades, eines estadístiques, models de predicció, visió estratègica, ciberseguretat i protecció de dades i compliment normatiu. Això requerirà persones amb mentalitat per a seguir formant-se, desaprendre i tornar a aprendre. L’aprenentatge de noves habilitats tecnològiques és el que permetrà als professionals de la comptabilitat tenir bones feines en els propers anys.

Per tant, la curiositat, la formació contínua i l’adaptabilitat seguiran sent essencials per a mantenir-se al dia en un món en transformació accelerada. En cent anys els professionals de la comptabilitat han passat de ser tenedors de llibres a experts en excels, i ara han de tornar a canviar per a saber treure fruit de la intel·ligència artificial i de grans quantitats de dades. Sens dubte la història de la humanitat sempre ha anat acompanyada del canvi continu. El que és nou és la velocitat cada cop més accelerada amb la que tot canvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.