Política

Política

Els votants del PP i Vox clamen per recentralitzar

El debat sobre el model autonòmic, i més específicament quins han de ser els seus límits, està lluny de generar consensos no només entre els partits, sinó també entre la ciutadania a peu de carrer. Una enquesta recent del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) així ho corrobora, revelant un triple empat tècnic entre els habitants de l’Estat que són partidaris de limitar o fins i tot retirar les competències a les comunitats en benefici de l’executiu estatal (32,8%), els que no tocarien res respecte al model actual (31,6%) i els que advoquen perquè governs com ara el de la Generalitat tinguin més atribucions o, fins i tot, vegin reconegut el seu dret a emancipar-se (31,8%).

Com acostuma a passar, però, en aquesta mena de sondejos, les dades mitjanes es matisen, i molt, en funció de l’adscripció política de l’enquestat. I, amb la perspectiva d’unes eleccions generals a la cantonada, s’aprecia amb nitidesa que el percentatge de votants del PP (53,6%) o Vox (78,3%) que advoquen per recentralitzar competències de les autonomies és més elevant, i no pas per poc, en comparació amb la dada global de conjunt. Per contra, els electors del PSOE són els que aposten més fermament per no tocar gaire res (45,6%), mentre que els comuns són uns dels que transferirien més poder (42,5%) a les comunitats. Per tancar el cercle, la base electoral de Junts, ERC i la CUP es declara obertament independentista, amb un percentatge que en la seva franja més baixa se situa en un 78,4%.

A l’hora de fer balanç sobre queè ha donat de si, fins ara, el model autonòmic, són majoria els espanyols (46%) que ho valoren amb un asèptic regular. En termes acadèmics, estaríem parlant d’un cinc pelat, si fa o no fa. Per partits, els simpatitzants de Vox són els que més, ja que un 33% consideren que la fórmula vigent ha funcionat molt malament. Un veredicte que no està gaire lluny del que emeten els votants de Junts, ERC i la CUP, que en els tres casos volta el 20%. A l’altre extrem hi ha les bases de Més País, de les quals un 54,6% opinen que l’organització de l’Estat en comunitats ha donat un rendiment bo o molt bo en conjunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.