Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin assegura que portarà davant els tribunals els organitzadors de la revolta

El president rus, Vladímir Putin, i el líder del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, ahir en públic per primera vegada des què va avortar-se la rebel·lió, dissabte al vespre. Primer es va explicar el cap dels mercenaris i després ho va fer el mandatari rus. En un missatge televisat i visiblement enfadat, Putin va assegurar que “els organitzadors de la revolta serien duts davant la justícia” i que el motí tenia com objectiu “debilitar” el país. Va dir també que “qualsevol xantatge està condemnat al fracàs” i que “els organitzadors de la rebel·lió, han traït el seu país, al seu poble”. També va dir que havia donat ordres per evitar un vessament de sang. Putin va parlar que Rússia “s’enfronta a una amenaça externa colossal”, va tornar a carregar contra Occident i va assegurar també que complirà amb la promesa que no perseguirà els mercenaris que es van sublevar penalment, només els organitzadors del motí. Per això va dir als mercenaris que havien de triar: incorporar-se a l’exèrcit rus o marxar a la veïna Bielorússia. És aquí on hauria marxat el cap del Grup Wagner, tot i que es desconeix el parador.

Prigojin, trenca el silenci

Ahir es va difondre un àudio seu d’onze minuts de durada, en el qual nega que volgués enderrocar el president rus. En el missatge, Prigojin diu que l’objectiu de la marxa era evitar la desaparició de Wagner. “No buscàvem enderrocar el poder al país”, assegura Prigojin, que explica que el grup “havia de deixar d’existir l’1 de juliol a causa de les intrigues” de l’elit militar russa, informa Efe. Es tracta de la data límit fixada per Putin i el ministre de Defensa, Serguei Shoigú, perquè tots els voluntaris que participen en la guerra a Ucraïna havien de signar contractes amb Defensa, amb la qual cosa el Grup Wagner, que rebutjava aquesta condició, quedaria proscrit.

Moscou va intentar donar ahir una imatge de normalitat amb la difusió d’unes imatges del ministre Sjoigó visitant a les tropes a Ucraïna.

Una visita sorpresa, com també la protagonitzada pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a les seves tropes al Donetsk. La revolta del Grup Wagner haver estat avortada, però ha deixat veure fissures en la imatge del règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.