Política

Putin admet que Rússia ha estat al caire “d’una guerra civil” després del motí del Grup Wagner

Un avió del cap dels mercenaris aterra a Bielorússia i Moscou retira l’acusació penal contra ell

El president rus, Vladímir Putin ha assegurat aquest dimarts, en la seva primera aparició pública després de la insurrecció militar del cap de setmana passada pels mercenaris del Grup Wagner, que Rússia ha estat al caire d’“una guerra civil”.

Ho ha dit en un missatge dirigit a l’exèrcit en el qual ha insistit que la societat està cohesionada i que ni la gent ni l’exèrcit estaven al costat dels amotinats.

La intervenció del president rus arriba ni vint-i-quatre hores després del missatge televisat a la nació de dilluns al vespre. I es que el Kremlin intenta recompondre la imatge de líder de Putin, molt tocada arran de la rebel·lió iniciat divendres pels mercenaris i abruptament frenada dissabte al vespre.

Poc abans de la nova intervenció del mandatari rus, que no serà l’última d’aquesta setmana, segons ha avançat el Kremlin, un avió vinculat al cap dels mercenaris, Ievgueni Prigojin, aterrava a Bielorússia procedent de Rússia. No s’ha pogut confirmar, però sí en l’aparell hi viatjava el cap dels mercenaris russos. No hi ha imatges seves. L’última notícia del propietari del Grup Wagner és un àudio d’uns onze minuts difós dilluns, en el qual rebaixava la rebel·lió en assegurar que l’objectiu no era derrocar el president rus, Vladímir Putin, tot i que la rebel·lió ha deixat la seva imatge molt tocada.

El lloc web de seguiment de vols Flightradar24 va mostrar un avió Embraer Legacy 600, amb codis d’identificació que coincideixen amb un aparell vinculat a Prigojin als documents de sancions dels Estats Units, que baixava a l’alçada d’aterratge prop de la capital de Bielorússia, Minsk.

Expliquen les agències que l’aparell va aparèixer per primera vegada al lloc de seguiment a Rostov, la ciutat del sud de Rússia capturada dissabte pels combatents de Prigojin.

Poc després de saber-se que l’avió havia aterrat a Minsk, s’ha sabut que el Servei Federal de Seguretat rus ha tancat el cas contra el Grup Wagner i el seu cap per la insurrecció armada de divendres a la nit i abruptament avortada dissabte. “La causa penal oberta per la rebel·lió armada del Grup Wagner ha estat arxivada”, assenyala el Servei Federa de Seguretat en un comunicat citat per l’agència oficial russa TASS i recollit per l’agència Efe. “Els seus participants van cessar el 24 de juny les seves accions dirigides directament a cometre un delicte”, diu la nota. A més, el Ministeri de Defensa rus ha anunciat en un breu comunicat que el Grup Wagner lliuraria l’equipament militar pesat a l’exèrcit oficial.

La decisió d’arxivar la investigació contrasta amb les declaracions del president Putin durant el discurs televisat de dilluns, durant el qual va dir que els organitzadors del motí serien duts davant els tribunals, tal com havia també dit dissabte al matí. En aquesta mateixa intervenció, Putin va instar els mercenaris a triar entre integrar-se a l’exèrcit rus o marxar a Bielorússia.

I és que la intervenció del president bielorús, Alexandr Lukaixenko, va ser clau per frenar la revolta. Lukaixenko va fer d’interlocutor entre Putin i el cap del Grup Wagner, arribant a un acord pel qual el president Putin es comprometia a no perseguir els mercenaris i deixar-los marxar a Bielorússia. El paper del president bielorús va ser clau per aturar la rebel·lió, pel seu paper de mitjancer entre Putin i Prigojin.

Lukaixenko trenca el silenci

«Si el president rus i el cap del Grup Wagner s’han explicat, aquest dimarts ho ha fet Lukaixenko, que ha assegurat que “l’amenaça d’un nou conflicte mundial mai havia estat tan a prop” com ara i ha advertit que “si Rússia col·lapsa, morirem tots”.

Lukaixenko ha dit també, segons informa Efe que cita l’agència de notícies russa TASS, que la insurrecció del Grup Wagner va ser dolorosa. “No només per a mi, a molts dels nostres ciutadans els va arribar al cor. Perquè la pàtria és una.” També ha revelat que quan va començar la rebel·lió divendres a la nit va ordenar posar en alerta màxima a l’exèrcit. “Vaig donar totes les instruccions per posar l’exèrcit en màxima alerta de combat”, ha dit Lukaixenko, segons recull l’agència Efe.

Avenços ucraïnesos en totes direccions

D’altra banda, en el front de guerra, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha celebrat en el discurs nocturn de dilluns a la nit “avenços en totes direccions” de les forces de Kíiv en el marc de la seva contraofensiva per recuperar els territoris ocupats per Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.