Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’ONU documenta almenys 864 detencions il·legals d’ucraïnesos per Rússia

Almenys un total de 77 persones van ser executades pels ocupants russos

Almenys 864 civils ucraïnesos, entre ells 94 dones i set nens, han estat detinguts de manera arbitrària per part de les forces d’ocupació russes, denúncia aquest dimarts un nou informe de les Nacions Unides que també indica que almenys 77 d’ells van ser executats de manera sumària.

Aquestes són algunes de les principals conclusions del document presentat avui en roda de premsa per la cap de l’Oficina de l’ONU per als Drets Humans a Ucraïna, Matilda Bogner, i que també indica que en un 91% dels casos els detinguts van denunciar haver sofert tortures i maltractaments, inclosa violència sexual.

L’informe es va elaborar amb ajuda de la Missió de Recerca de l’ONU a Ucraïna i també documenta 75 possibles casos de detencions arbitràries de civils per part de les forces de seguretat ucraïneses, sovint en règim d’incomunicació per a forçar confessions.

L’oficina que dirigeix l’alt comissionat Volker Türk matisa que, mentre Ucraïna ha col·laborat amb la seva institució brindant l’accés a detinguts (amb l’excepció de 87 mariners russos detinguts prop de la frontera amb Romania) Rússia no ha donat cap facilitat, per la qual cosa les dades d’un bàndol i l’altre “no haurien de comparar-se”.

En el cas dels detinguts per les forces russes, sovint van ser privats de llibertat en operacions anomenades de “filtració”, amb la finalitat de buscar possibles vincles dels civils amb l’exèrcit ucraïnès, o recopilar informació sobre altres persones en el territori ocupat.

Detencions per ideologia

En almenys 260 casos els civils van ser detinguts per les seves suposades opinions polítiques, incloent-hi funcionaris públics, activistes de la societat civil, treballadors humanitaris, líders socials, professors i sacerdots.

En la quarta part dels casos (221, entre ells un menor d’edat) els detinguts van ser transferits a altres centres de detenció, fins i tot deportats a territori de la Federació Russa, una pràctica que segons denuncia l’informe és contrària a la llei humanitària internacional.

Els detinguts van ser privats de llibertat en diverses localitats que inclouen Kíiv, Khàrkiv, Kherson, Zaporíjia o Odessa, i reclosos en almenys 161 centres (35 d’ells a Rússia i dos a Bielorússia).

Segons el document, les detencions eren principalment dutes a terme per soldades o funcionaris del FSB, el servei secret rus.

Tota mena de tortures

Quant a les formes de tortura descrites pels civils detinguts per les forces russes, hi ha des de talls i cops a la introducció d’objectes punxeguts sota les ungles, l’ofegament, electrocucions, exposició a fred i calor extrems, privació d’aigua i aliment, o simulacres d’execucions.

L’informe documenta almenys 36 casos de violència sexual a 25 homes i 11 dones, que van incloure violacions, amenaces, descàrregues elèctriques en els genitals o els mugrons, o el despullat forçat.

A més de les 77 execucions documentades per part dels invasors russos a civils (72 homes i cinc dones) l’informe denuncia la mort d’altres dos detinguts per no sobreviure a les tortures sofertes, rebre maltractaments i no brindar-los tractament mèdic.

Maltractaments en el bàndol ucraïnès

En els casos de detinguts per part de les forces ucraïneses, 43 van dir haver sofert tortures o maltractaments, en la majoria dels casos en llocs de detenció no oficials, inclosos soterranis d’habitatges.

L’informe subratlla que mentre Ucraïna ha investigat algun d’aquests abusos, la qual cosa ha resultat en condemnes de 23 persones, no hi ha notícies que Rússia hagi iniciat cap procediment perquè els responsables de les violacions de drets humans rendeixin comptes.

L’informe urgeix a les parts en conflicte a detenir aquests abusos, identificar als seus responsables i sotmetre’ls a processos de rendició de comptes.

La recerca va incloure 70 visites a centres de detenció, i 1.136 entrevistes a detinguts, familiars o testimonis: davant la falta d’accés al territori ocupat per Rússia, les dades es van obtenir a partir de parents, afins o persones que havien estat posades ja en llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.