Economia

zona euro

La inflació a l’eurozona cau sis dècimes al juny i se situa al 5,5%

Es tracta del seu nivell més baix des del febrer de 2022

L’evolució dels preus ha sorprès a la baixa. La taxa d’inflació interanual de la zona euro ha caigut sis dècimes al juny en comparació amb el mes anterior, situant-se en el 5,5%, el seu nivell més baix des del gener del 2022, segons les dades preliminars publicades aquest divendres per Eurostat, l’oficina estadística comunitària, i recollides per l’ACN i Efe.

La taxa encadena així vuit mesos de descensos, des del màxim del 10,6% que va marcar l’octubre passat, i se situa per sota del 5,9% que va assolir a final de febrer de 2022 després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna.

De la mateixa manera que en els darrers mesos, el principal impulsor de la caiguda ha estat l’energia, que s’ha abaratit un 5,6% en comparació a l’any passat. Malgrat el descens general, la inflació subjacent –la que no té en compte els aliments no processats, l’alcohol i el tabac i l’energia– torna a incrementar-se una dècima, fins al 5,4%, i s’apropa al màxim històric registrat el març passat (5,7%).

Explica l’ACN que com ve sent habitual al llarg dels últims mesos, l’Eurostat identifica l’Estat espanyol com un dels països de l’eurozona amb la inflació més baixa. Segons les dades de l’oficina estadística comunitària, les més baixes taxes d’inflació al juny s’han observat a Luxemburg (1%) i a Bèlgica i l’Estat espanyol (tots dos estats amb un 1,6%), mentre que les alces de preus més intenses s’han registrat a Eslovàquia (11,3%): Estònia (9%) i Croàcia (8,3%). Excepte a Alemanya, on la taxa ha pujat cinc dècimes fins a situar-se en el 6,8%, l’augment de preus s’ha moderat al juny a totes les grans potències econòmiques de la UE. A l’Estat francès ha caigut set dècimes, fins al 5,3%; a Itàlia s’ha reduït 1,3 punts percentuals, fins al 6,7%, i als Països Baixos ha cedit quatre dècimes, fins al 6,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.