Política

estat espanyol

El PP fa marxa enrere i també governarà amb Vox a Extremadura

Nou pacte entre el PP i Vox. Aquesta vegada per governar plegats a Extremadura. Tot i que la candidata del PP a presidir el govern extremeny, Maria Guardiola, havia proclamat públicament que “no podia deixar entrar” a l’executiu aquells “que neguen la violència masclista, deshumanitzen els migrants i llancen a una paperera la bandera LGTBI”, el partit ultradretà finalment hi entrarà. El PP i Vox van firmar ahir un acord, que dona a la formació d’extrema dreta la conselleria de Gestió Forestal i Món Rural en l’executiu de coalició presidit per Guardiola.

Guardiola va reconèixer haver faltat a la paraula donada en la roda de premsa posterior a la firma de l’acord juntament amb el portaveu de Vox Ángel Pelayo Gordillo.

“Poso la meva paraula per darrere dels interessos dels extremenys”, va dir Guardiola per justificar la seva reculada, en declaracions recollides per l’agència Efe.

A més, del pacte de governabilitat, els dos partits també han tancat un acord programàtic de seixanta mesures centrades en “garantir un govern del canvi que reverteixi les conseqüències de la inèrcia política del PSOE en els darrers anys”, segons el comunicat que van fer públic les dues formacions. En el document, no figura tal qual la violència “masclista”, va reconèixer Guardiola, “però sí el rebuig a qualsevol discurs masclista”, va afegir.

Memòria històrica

Sí que recull la derogació de la llei de memòria històrica extremenya, aprovada el 2018 i que consideren “parcial esbiaixada”, per a substituir-la per una norma “que serveixi a la reconciliació i la concòrdia real”. També es comprometen a “garantir la neutralitat ideològica” a l’escola i el “dret constitucional” dels pares perquè els seus fills rebin una educació “segons les seves conviccions”, així com a suprimir “qualsevol trava burocràtica o legislativa en matèria climàtica que afecti la llibertat dels extremenys”.

A més de la conselleria, el PP cedirà a Vox el senador autonòmic que li corresponia a ell. A banda, el partit ultradretà tindrà dos llocs a la Mesa de l’Assemblea d’Extremadura, després que la ruptura de les negociacions entre el partit ultradretà i el PP hagués donat a la socialista Blanca Martín la presidència de la cambra. Davant les discrepàncies entre la dreta i l’extrema dreta el socialista Guillermo Fernández Vara, que va guanyar les eleccions tot i que va empatar amb el PP en nombre de diputats (28), va activar la seva investidura. Això va augmentar la pressió sobre Guardiola per arribar un pacte amb Vox. I amb les eleccions espanyoles a la cantonada, va fer marxa enrere, va esborrar totes les línies vermelles i va allargar la mà a Vox. Santiago Abascal, president del partit d’extrema dreta, va celebrar el pacte. “Es va imposant la sensatesa”, va piular ahir.

El tercer

L’acord d’Extremadura és el tercer entre el PP i Vox, després que els d’Abascal haguessin entrat fa poc més d’un any al de Castella i Lleó i firmessin un segon pacte al País Valencià després de les eleccions del 28 de maig passat. Uns comicis autonòmics i locals on l’extrema dreta s’ha erigit clau pel PP en territoris com València, les Balears, Extremadura, Múrcia i l’Aragó, aquests dos últims pendents de resoldre’s. A l’Aragó, Vox ha aconseguit la presidència de les Corts gràcies al PP. A més dels autonòmics, els dos partits han tancat diversos pactes locals.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2307364-acord-a-extremadura-per-formar-un-govern-de-coalicio-pp-i-vox.html

2307364



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.