Gran angular

El Port de Barcelona inaugura la zona BlueTechPort al Pier01

L’espai és l’embrió del futur ‘hub’ d’innovació que la infraestructura marítima preveu construir al Moll de Sant Bertran al voltant de l’economia blava

El Port de Barcelona ha inaugurat aquest matí el BlueTechPort a la seu de Tech Barcelona, un espai que la directora d’Innovació de la infraestructura marítima, Emma Cobos, ha qualificat com “d’embrió” del futur hub d’innovació que el Port de Barcelona preveu construir al Moll de Sant Bertran.

De moment, el nou espai acollirà entre 10 i 15 empreses emergents, scale-ups o projectes innovadors d’empreses consolidades, especialitzades en l’economia blava. S’hi ubicaran, per exemple, companyies que treballin en projectes relacionats amb la robòtica marina, la intel·ligència artificial o la biotecnologia aplicada al medi marí, la recuperació de la biodiversitat del mar, components farmacèutics fets a base de productes marins o que vulguin innovar per a la descarbonització del sector marítim.

La decisió d’entrada de les empreses en el nou espai es prendrà de manera col·legiada entre el Port i Tech Barcelona, una col·laboració que també permetrà a les empreses accedir a fons i subvencions pels sectors de l’economia blava vinculats amb l’activitat marítima i portuària.

Ciutat referent.

El BlueTechPort és una iniciativa publicoprivada que té per objectiu situar Barcelona com “una de les ciutats referent a nivell internacionals” en l’àmbit de l’economia blava, ha comentat Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, durant la presentació del nou espai. Salvadó confia que la iniciativa “sigui prou atractiva” com per “captivar també companyies navilieres i altres empreses del sector que se sumin a la innovació en aquest àmbit”.

Per la seva banda, el director general de Tech Barcelona, Miquel Martí, ha assegurat que el nou espai representa una “fita molt important” en la col·laboració entre l’organització i la infraestructura. Amb BlueTechPort s’obriran nous camps d’innovació i nous negocis que es connectaran amb el sector portuari. Les empreses podran dur a terme pilots i provar prototips dels seus projectes, utilitzant el port com un sandbox on testar les seves idees i propostes, connectar la tecnologia amb la realitat portuària i amb la ciutat”.

La idea és que les empreses que s’estableixin a l’espai ho facin de manera estable per un període concret de temps. “Volem tenir molt clar quin és el relat i la proposta de valor de cadascuna de les empreses instal·lades”, ha explicat Martí, que ha afegit que “amb una rotació d’empreses molt elevada, aquest relat mai és estable”.

Aprofitar l’impuls.

La presentació de l’espai s’ha fet justament quan falta un any perquè a Barcelona es disputi la Copa Amèrica de Vela a Barcelona. Salvadó ha confiat que la competició sigui un “element tractor” d’innovació i ha celebrat que l’embrió del futur hub ja estigui en funcionament abans de l’esdeveniment esportiu. “La Copa Amèrica ha de deixar a la ciutat i al país un llegat important”, ha reblat.

El BlueTechPort és, metafòricament, la primera pedra del futur espai que el Port de Barcelona desenvoluparà en els actuals tinglados del Moll de Sant Bertran. Després de l’estiu, es començarà a treballar en el projecte de rehabilitació, reformant els tinglados per acollir el primer edifici ecosistèmic destinat al desenvolupament de l’economia blava, on l’Institut de Logística també hi ubicarà una de les seves naus.

Abans, però, es farà realitat una segona fase, que se centrarà en l’ampliació del BlueTechPort en els espais del Moll de Barcelona que es recuperaran de la Copa Amèrica de Vela un cop acabi la competició.

Aquest ecosistema innovador que està creant el Port de Barcelona configurarà el Blue District, pensat en generar sinergies entre les diferents institucions i empreses presents a la infraestructura marítima i alhora atreure empreses i centres de recerca de referència més enllà del recinte portuari.

En global, el projecte BlueTechPort té prevista una inversió aproximada de 50 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.