Opinió

IA i creativitat

El potencial de la IA respecte a la creativitat és, per tant, enorme. Sempre hi haurà qui es resistirà i creurà que la creativitat humana és la “pura”. Més enllà d’aquest tipus de creences, el que és important és aprofitar la tecnologia per tal de convertir-la en la nostra aliada. La IA està feta per assistir els humans, no per substituir-los. Dit això, i com ja s’està fent a Europa, cal tenir un codi ètic molt clar que ens digui quins poden ser els límits de la IA

Molta gent té por de la intel·ligència artificial (IA). Diuen que desplaçarà la creativitat humana, si no ho està fent ja. Qualsevol sospita sobre la tecnologia pot tenir sentit en un món dominat pels poders fàctics i la gent sense escrúpols. No obstant això, crec que si parlem de crear, no hauríem de tenir tanta por. Un ús assenyat i hàbil de la IA pot ser un bon complement a la nostra creativitat individual o grupal. Vegem-ho.

Els humans estem especialment dissenyats per ser creatius, encara que molta gent no s’ho cregui. Sabem combinar idees, juxtaposar-les, revertir-les i mil coses més. El cervell humà està capacitat per resoldre problemes i anticipar-se als desastres. És per això que tenim un potencial creatiu especialment important. Passa que, moltes vegades, ser creatiu requereix d’un esforç molt gran i sovint ens fa mandra. El cervell és una mica gandul. Si ho té tot controlat té tendència a descansar i oblidar-se de tot. Cal donar-li una petita empenta.

Doncs aquí pot jugar un paper molt important la IA. Ens pot estalviar molta feina. Si, per exemple, demanem al ChatGPT que crei imatges que combinin un cotxe i un ocell, ens regalarà desenes i desenes de possibles hibridacions entre ambdós conceptes. Ja tenim una part de la feina feta, que per tant ens podem estalviar. Cotxes amb unes ales gegantines d’àliga? Cotxes amb rodes urpes que s’arrapen al terra amb molta força per pujar muntanyes? Cotxes multicolors com el plomatge de moltes aus exòtiques? La quantitat de possibilitats combinatòries és gairebé il·limitada. La simple contemplació de qualsevol de les opcions generades per la IA ens pot fer venir noves idees o associacions. La imaginació, de nou, al poder.

Podem demanar al ChatGPT que ens seleccioni les deu millors idees tenint en compte uns criteris determinats. Per exemple, quines són les idees més originals i alhora útils? O quines són les idees més simples de desenvolupar? Ens hem estalviat una altra feina, sovint feixuga, la d’analitzar cada idea, fer d’advocat del diable i acabar seleccionant un concepte guanyador. Moltes empreses no tenen temps d’avaluar les idees que sorgeixen d’una sessió creativa. La IA pot ajudar-nos moltíssim si dissenyem procediments d’avaluació que s’adaptin a les nostres necessitats.

La capacitat generativa de la IA, per tant, es pot convertir en un ajut magnífic per tal d’explorar possibilitats en qualsevol àmbit. Lluny de percebre-la com una amenaça, cal que convertim la IA en una fidel companya de viatge. Ens estalviarà molta feina i ens facilitarà les connexions entre diferents conceptes i idees.

Podem, a més, utilitzar diverses eines de forma coordinada: ChatGPT, Midjourney o Stable Diffusion, per exemple. Els resultats seran encara molt més interessants i quedarem fascinats per la quantitat de possibilitats que tenim davant nostre, generades en pocs segons. Tota una nova època per a la creativitat.

Heu sentit parlar de la “fixació de disseny” (Design Fixation)? Es defineix com la dependència excessiva en formes de disseny ja existents. Dit d’una altra manera, tenim una certa tendència a buscar solucions que s’assemblin massa a les que ja coneixem. Això fa que, sovint, no siguem prou disruptius i que ens quedem amb conceptes massa conservadors. Doncs bé, els estímuls obtinguts a través de la IA ens poden ajudar a desbloquejar els mecanismes de fixació del disseny dels nostres cervells, i això sempre és una bona cosa.

El potencial de la IA respecte a la creativitat és, per tant, enorme. Sempre hi haurà qui es resistirà i creurà que la creativitat humana és la “pura”. Més enllà d’aquest tipus de creences, el que és important és aprofitar la tecnologia per tal de convertir-la en la nostra aliada. La IA està feta per assistir els humans, no per substituir-los. Dit això, i com ja s’està fent a Europa, cal tenir un codi ètic molt clar que ens digui quins poden ser els límits de la IA i, així, esquivar bona part dels seus perills o amenaces.

El professor de Stanford David Eagleman afirma que per ser creatiu cal trencar, desviar-se i combinar. L’educació que rebem i el conservadorisme de moltes empreses fa que sovint ens resistim a actuar d’aquesta manera. Benvingudes les eines que facilitin que el nostre cervell i la nostra conducta s’alliberin de normes i de costums. Benvinguda la desinhibició creativa de bracet de la IA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.