Salut

“La Caixa” invertirà 4,6 milions en la recerca contra el càncer de l’Hospital Clínic

Amb la col·laboració, pretén desenvolupar noves teràpies personalitzades per a diversos tipus de càncer

La Fundació ”la Caixa” invertirà 4,6 milions d’euros en la recerca contra el càncer de l’Hospital Clínic de Barcelona. Amb aquesta aportació entre aquest any 2023 i el 2026 de l’organització liderada per Isidre Fainé, es pretén desenvolupar noves teràpies personalitzades per a diferents tipologies de càncer, ja siguin de la sang o tumors sòlids, així com per a altres malalties del sistema immunitari. Una de la inversió servirà també per donar suport a dos programes de recerca translacional -és a dir, investigació bàsica orientada a una aplicació específica en la recerca clínica- per abordar desafiaments de salut específics a través de la col·laboració entre investigadors fonamentals, translacionals i clínics.

El conveni previ entre les dues institucions ha permès la creació de la Unitat de Recerca en Immunoteràpia CaixaResearch, en què s’han realitxat dos assaigs clínics de noves teràpies per a la leucèmia limfoblàstica aguda i el mieloma múltiple. També es continuarà donant suport al programa BITRECS, que consisteix en la concessió d’ajuts concrets per a clínics que volen desenvolupar la seva carrera investigadora; la fundació bancària hi aporta 243.000 euros a la contractació d’un expert clínic perquè es pugui dedicar de manera intensiva a la recerca biomèdica.

El director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Beltrán, ha recalcat que “s’estan desenvolupant productes innovadors en l’àmbit clínic que aconsegueixen canviar vides” precisament gràcies a investigadors com els de l’Hospital Clínic, que intenten trobar alternatives de tractament. Alhora, el director general del Clínic, Josep Maria Campistrol, ha valorat que l’hospital ja tingui disponibles dos CAR-T per al tractament de la leucèmia i el mieloma i ha afegit que el seu objectiu és “fer arribar aquestes teràpies innovadores i altres que desenvolupem al màxim nombre de persones possible”. L’entesa entre l’hospital i la fundació bancària és de fa més de vint anys i ha permès avançar en la recerca contra el càncer i obrir noves vies com la immunoteràpia.

En aquest sentit, la immunoteràpia és una tipologia de tractament contra el càncer amb què s’ajuda el mateix sistema immunitari del pacient a combatre la malaltia extraient-li les cèl·lules i introduint-hi modificacions per atacar el càncer eficaçment. Això representa un canvi d’estratègia respecte a les teràpies tradicionals com la quimioteràpia o la radioteràpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.