Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’ONU acusa Rússia de posar en risc la seguretat alimentària en el món en desenvolupament

La fi dels acords de la mar Negra i els atacs a “ports crucials” agreujarà la crisi

L’ONU ha acusat Rússia aquest divendres de posar en risc la seguretat alimentària als països en vies de desenvolupament amb la seva decisió de retirar-se dels anomenats acords de la mar Negra i els seus repetits bombardejos dels últims dies contra ports ucraïnesos.

“Els esdeveniments de l’última setmana són només els últims desenvolupaments en la guerra sense sentit de la Federació Russa contra el seu veí, una guerra les conseqüències de la qual se senten al voltant del món”, ha dit la cap d’Assumptes Polítics de les Nacions Unides, Rosemary DiCarlo.

DiCarlo, en un discurs davant el Consell de Seguretat, ha recalcat que la fi dels acords de la mar Negra i els atacs a “ports crucials” no faran més que agreujar aquesta crisi.

“La nova onada d’atacs contra ports ucraïnesos pot tenir gran impacte en la seguretat alimentària global, en particular, als països en desenvolupament”, ha insistit la diplomàtica estatunidenca, que ha qualificat a més d’“inacceptables” les “amenaces” de Moscou sobre la possibilitat d’atacar vaixells civils en la mar Negra.

Des de l’inici de la guerra, el Kremlin ha tractat d’evitar que l’impacte internacional del conflicte li faci perdre suports en l’anomenat sud global, on manté relacions amistoses amb un bon nombre de governs.

Així, per exemple, en els últims dies ha reiterat la seva disposició a subministrar gra gratis a països africans després de la suspensió de la iniciativa de la Mar Negra per a l’exportació de cereals ucraïnesos.

No obstant això, el cap humanitari de l’ONU, Martin Griffiths, ha recalcat avui que la ruptura d’aquest pacte planteja enormes problemes per a nacions vulnerables, sobretot a Àfrica i Orient Mitjà. “Els preus globals del gra s’han disparat, amenaçant de desfer el progrés reeixit durant l’any passat a mesura que els mercats es van estabilitzar, la qual cosa podria portar a milions de persones a la fam”, ha assenyalat Griffiths.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.