Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Borrell proposa destinar 20.000 milions d’euros en ajuda militar a Ucraïna

La mesura es debatrà a finals d’agost en el consell informal de ministres d’Exteriors de la UE que se celebrarà a Toledo i aniria a càrrec del Fons Europeu per la Pau

L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha proposat destinar 20.000 milions d’euros en ajuda militar a Ucraïna durant els pròxims quatre anys.

La quantitat es repartiria a parts iguals per a cada exercici –5.000 milions d’euros anuals– i es canalitzaria a través del Fons Europeu de Suport per la Pau sota un capítol addicional especialment dedicat a la guerra d’Ucraïna.

Segons ha detallat el dirigent català, la mesura es debatrà amb més detall en la pròxima reunió informal dels ministres d’Exteriors de la Unió Europea, que se celebrarà els dies 29 i 30 d’agost a Toledo.

L’anunci de Borrell en la roda de premsa posterior al Consell d’Afers Exteriors celebrat aquest dijous a Brussel·les és una continuació a les declaracions que ha fet aquest matí abans de la trobada. En una atenció als mitjans, l’alt representant ha subratllat la necessitat de continuar reforçant les capacitats de defensa de l’exèrcit ucraïnès –especialment les defenses aèries– després que Moscou hagi bombardejat diverses instal·lacions del port d’Odessa, on Ucraïna emmagatzema part del gra que no pot exportar pel bloqueig de Rússia en l’acord del Mar Negre.

Encara sobre Ucraïna, Borrell ha reiterat el compromís de la Unió Europea amb el país, ha defensat la fórmula de pau proposada pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski i ha criticat que les darreres accions de l’exèrcit rus estan comprometent la seguretat alimentària arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.