Política

El sondeig de TV3 dona guanyador el PP però no està clara la suma amb Vox

El PP guanyaria les eleccions i obtindria entre 145 i 150 escons, per davant del PSOE (113-118), Sumar (28-31) i Vox (24-27)

Només podria arribar a la majoria amb Vox amb el millor pronòstic

Resultat del tot incert en les eleccions generals, segons el sondeig de TV3. El PP d’Alberto Núñez Feijóo obtindria una victòria clara, amb entre 145 i 150 escons, però la suma amb l’extrema dreta de Vox (24-27 representants)no està gaire clara a hores d’ara segons l’enquesta de Sigma Dos per la televisió pública: només arribarien a la majoria absoluta per la banda alta del pronòstic, on arribarien als 177 diputats, només un més per sobre de la majoria absoluta. En canvi, el PSOE arribaria entre els 113 i els 118 escons i Sumar podria situar-se en tercera posició amb 28-31 diputats, per davant del partit de Santiago Abascal. Els dos grans partits d’esquerres a l’Estat arribarien entre 141 i 149 diputats i necessitarien nacionalistes i independentistes.

Pel que fa a percentatges de vot, els populars, amb un 34,2% de vots, estarien un 5% per sobre dels socialistes (28,9%) i el seguiria el partit de Yolanda Díaz, que se situaria en el 13,3% dels suports, dos punts més que Vox (11,2%). Per tant, només el PP creixeria almenys 56 representants, mentre el PSOE baixaria entre dos i set, Sumar entre set i onze -sumant-hi Més País i Compromís en els darrers comicis-, mentre els ultres baixarien més de la meitat dels seus electes, ja que en tenien 52 fins ara.

Aquest escenari només deixaria una opció per a Pedro Sánchez per ser reelegit president: els vots dels independentistes catalans i bascos, que podrien ser clau. Al Principat, ERC i Junts empatarien a 9 diputats, mentre la CUP en trauria un; i al País Basc, el PNB s’imposaria amb cinc representants, empatat amb Bildu en el territori, però els d’Arnaldo Otegi també traurien un escó a Navarra. Ara per ara el sondeig, que s’ha realitzat amb 10.000 entrevistes telefòniques la darrera setmana, indica un panorama ajustat i no gaire clar, amb una suma a l’esquerra incerta i una aliança entre dreta i extrema dreta on els números no se sap si donarien. Ara bé, el PP guanyaria en 14 comunitats autònomes, mentre el PSOE només seria primera força en dues -Catalunya i Navarra-, mentre Euskadi és territori nacionalista.

D’altra banda, altres sondejos, com el de GAD3 per Mediaset, donen una majoria més folgada del PP (152-155 diputats), que podria sumar amb Vox (30-33) sense problemes, amb un PSOE més afeblit (112-115) i Sumar menys fort (24-27).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.