Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Erdogan intenta que Putin torni a l’acord del gra

El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, es van reunir ahir a Sotxi, a Rússia, i després de la trobada el mandatari turc va afirmar que l’acord d’exportació d’aliments a través del mar Negre, del qual Moscou va sortir el juliol passat amb l’argument que no es complia “la part russa” del pacte, es podrà recuperar aviat, segons va informar l’agència Reuters. “Com a Turquia, creiem que arribarem a una solució que compleixi les expectatives d’aquí a poc temps”, va afirmar Erdogan, que va dir que havia treballat amb les Nacions Unides en un nou paquet de suggeriments per alleujar les preocupacions russes.

Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, va afirmar que Rússia podria tornar a l’acord de cereals, però només si Occident deixa de restringir que les exportacions agrícoles russes arribin als mercats mundials. “Ho farem tan aviat com tots els acords sobre l’aixecament de les restriccions a l’exportació de productes agrícoles russos s’apliquin completament”, va dir.

Pel que fa a Ucraïna, Erdogan va fer una crida a Kíiv a “suavitzar la seva posició” i “fer passos compartits amb Rússia” perquè funcioni el pacte.

Precisament Ucraïna va afirmar ahir que un dels drons de l’atac nocturn rus a Izmaïl, un dels dos principals ports d’exportació de cereals d’Ucraïna a través del riu Danubi, havia impactat en territori de Romania, país membre de l’OTAN, un fet que el ministeri de Defensa romanès va negar.

Respecte al front de guerra, Kíiv va informar ahir que les seves tropes han recuperat més territori al front oriental i avancen més al sud en la seva contraofensiva contra les forces russes, i el president ucraïnès, Volodímir Zelesnki, que diumenge va destituir el ministre de Defensa, Oleksi Reznikov, va anunciar que Rustem Umerov, un tàrtar de Crimea, serà el seu successor, fet que fa pensar que Kíiv intensificarà accions contra la península annexionada per Rússia i el pont que la uneix al continent.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2330219-reunio-satisfactoria-entre-putin-i-erdogan.html?cca=3

2330219



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.