Política

estat espanyol

Una víctima de tortures policials durant el franquisme declara per primer cop en un jutjat espanyol

Julio Pacheco relata davant un jutjat e Madrid les tortures que va patir a mans de diversos agents de la Brigada Político Social el 1975

Afirma que la seva declaració implica “començar a trencar el mur de la impunitat”

Jornada històrica a l’Estat espanyol. Per primera vegada en un jutjat espanyol s’ha sentit la denúncia d’una víctima de tortures policials durant el règim del dictador Francisco Franco. Amb aplaudiments, ha estat rebut Julio Pacheco a la sortida del jutjat de Madrid, on aquest divendres ha declarat per espai d’una hora sobre les tortures policials que va patir quan va ser detingut l’estiu de 1975. Tenia 19 anys i era un estudiant de Biologia. Pacheco denuncia haver patit tortures a mans d’almenys quatre agents de la Brigada Político Social –la policia de la dictadura– durant els set dies que va romandre detingut a les dependències de Direcció General de Seguretat a Madrid, i assenyala entre altres al comissari jubilat de policia José Manuel Villarejo.

La de Julio Pacheco, detingut l’agost de 1975 per agents de la Brigada Político Social, és la primera d’un centenar de querelles per crims del franquisme que s’ha admès a tràmit a un jutjat espanyol. A banda de Pacheco, també ha declarat una testimoni, Rosa García. També per primer cop s’ha personat la Fiscalia de Memòria Democràtica en una causa relacionada amb el seu àmbit d’actuació.

En una atenció als mitjans recollida per l’ACN a la sortida del jutjat, Pacheco ha afirmat que la seva declaració implica “començar a trencar el mur de silenci i de la impunitat que hi ha amb el franquisme”.

“Que sigui la primera vegada que un jutge et fa cas significa que pot haver-hi més i que això es pot començar a obrir i obtenir per fi justícia a l’estat espanyol. Anem a poc a poc, però el primer pas està fet”, ha dit Pacheco, que ha estat acompanyat d’una cinquantena de persones que s’han congregat a l’exterior del jutjat per donar-li suport.

Entitats memorialistes i de defensa dels drets humans s’han esperat que declarés a les portes dels jutjats d’instrucció de Madrid, a la plaça Castilla, per reivindicar la causa i han exigit amb pancartes i càntics justícia per a les víctimes de la dictadura de Francisco Franco i que es trenqui “el mur de la impunitat”.

Recorda l’ACN que el d’aquest divendres era el segon intent de Pacheco de declarar davant un jutjat espanyol, ja que al juliol es va suspendre la declaració prevista perquè hi havia un magistrat de reforç que va al·legar que havia de reexaminar el cas. Finalment, ha estat la magistrada titular qui li ha pres declaració.

Jacinto Lara, advocat de Pacheco, ha declarat aquest divendres que espera que aquest procés judicial tingui recorregut i ha celebrat que la magistrada hagi fet “força preguntes” que han obtingut “respostes molt clares i contundents”. També ha valorat com un “pas positiu” la presència de la Fiscalia de Memòria Democràtica.

En declaracions recollides per l’ACN, Lara ha destacat que les preguntes que s’han respost estaven “ben orientades en relació amb l’esclariment dels fets objecte de denúncia” la qual cosa és “molt positiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.