Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv diu que exmercenaris de Wagner han tornat a combatre a Ucraïna

Dels 6.000 wagnerites que es van traslladar a Bielorússia després del motí fallit ja només hi queda mig centenar

El portaveu de la Guàrdia de Fronteres ucraïnesa, Andrí Demchenko, ha confirmat aquest dimecres que la majoria dels mercenaris del grup Wagner que estaven a Bielorússia han abandonat aquest país, i ha assegurat que una part d’ells estan combatent de nou en l’est d’Ucraïna.

Dels més de 6.000 mercenaris que en el seu moment hi havia a Bielorússia, ha declarat Demchenko a la publicació Ukrainska Pravda, només romanen allí mig miler.

Segons l’assessor de la presidència ucraïnesa Mijailo Podoliak, els mercenaris haurien anat a parar a diferents llocs, i alguns d’ells combaten amb les forces regulars russes a la ciutat ocupada de Bakhmut, situada a la província de Donetsk de l’est d’Ucraïna.

“El grup Wagner ja no existeix”, ha publicat Podoliak en el seu compte de la xarxa social X. “Va deixar de fer-ho amb la liquidació de (el seu propietari, Ievgueni) Prigojin i de (la seva mà dreta i principal comandant del grup, Dmitri) Utkin”, ha dit l’assessor de la presidència ucraïnesa.

Podoliak ha afegit que “avui només queden exmilitants d’aquest grup terrorista que s’han dispersat en totes les direccions: Àfrica, la vida civil i criminal en regions de Rússia o un contracte amb el ministeri de Defensa de Rússia” per a lluitar en Bakhmut.

El conseller presidencial ucraïnès ha demanat no donar massa importància al redesplegament d’exmercenaris de Wagner en aquesta ciutat de l’est d’Ucraïna, i ha assegurat que les informacions aparegudes sobre aquest tema són una manera de tapar la recent pèrdua per part de Rússia dels pobles de Klishchiivka i Andriivka, al sud de Bakhmut.

El líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, i part dels seus mercenaris van ser bandejats al juny a Bielorússia després del fracàs del seu motí contra el ministeri de Defensa de Rússia. Dos mesos després del motí, Prigojin va morir juntament amb la seva mà dreta Utkin en estavellar-se dins de Rússia l’avió en el qual viatjava. Molts consideren les seves morts un assassinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.