Empreses

Zander Foods basteix un grup vertical de xarcuteria alemanya

L’empresari Jordi Farré també vol integrar explotacions ramaderes

El hòlding està elaborant un pla estratègic que preveu diversificar cap als embotits

Zander Foods està bastint un grup empresarial vertical al voltant de la xarcuteria alemanya que va des de la producció i la distribució de salsitxes fins a la venda minorista i la restauració, i que aspira a créixer en la cadena integrant la cria animal: “La intenció és optimitzar costos i controlar la traçabilitat del producte”, assegura Jordi Farré, propietari de les diferents empreses, que facturen uns 26 milions d’euros de manera consolidada.

Farré, que ha estat involucrat en moltes iniciatives empresarials d’enginyeria industrial (actualment té el 50% de Kenned Group), va entrar en el sector de l’alimentació el 2021, amb l’adquisició de Carns Pont, una distribuïdora molt centrada en el canal Horeca que es trobava en concurs de creditors. “M’ha servit per aprendre del sector, conèixer el mercat i muntar un bon equip de gestió”, assenyala Farré.

El 2022 va sorgir l’oportunitat d’adquirir l’elaboradora Lasus Marsà, especialitzada en els productes de xarcuteria alemanya amb la marca Max Zander. És una empresa fundada el 1921 pel carnisser alemany Maximilian Zander, que va introduir a Catalunya les salsitxes de Frankfurt, les tiroleses, les cervela o els bratwursts, i que el 1968 va ser adquirida per empresaris locals del sector -l’empresa és a Montcada i Reixac-. La jubilació del propietari sense relleu va propiciar la venda, que es va concretar el gener passat, finançada en part amb fons propis de Jordi Farré i en part amb un crèdit sindicat de l’ICF i el Banc Santander. En aquests moments hi ha en marxa una inversió de 4 milions d’euros per modernitzar i digitalitzar la planta. El 40% dels clients són del sector de la restauració, particularment frankfurteries; el 30%, xarcuteries, i el 20% de les vendes es destinen a supermercats.

En el primer semestre de l’any, van tenir lloc dues operacions de compra més. D’una banda, es va concretar la incorporació al grup de l’ensenya Tesi Fresc, una cadena de carnisseries i xarcuteries amb deu establiments a Barcelona, Sant Joan Despí, Arenys de Mar, Cambrils (2), Cunit, Vilaseca, Valls, el Vendrell i les Gavarres. I d’una altra, es va fer l’operació de compra d’Especialidades Elave, una empresa centrada en elaborats de pollastre.

En paral·lel, el nou grup, batejat com a Zander Foods, ha obert dos restaurants de salsitxes Frankfurt, a Vic i a Manlleu, i un enclavament a la Unió Esportiva d’Horta.

“Ara volem tirar enrere en la cadena”, avança Jordi Farré. El grup compra carn directament a ramaders i estan estudiant la integració d’alguna granja gran d’engreix al hòlding.

“Jo soc un nouvingut al món de la carn, però estic comprant talent, coneixement i cartera de clients”, subratlla l’empresari. Actualment Zarder Foods està en 2.250 punts de venda i fan uns 600 enviaments de productes al dia.

El grup treballa en l’elaboració d’un pla estratègic que Farré vol que contingui idees de diversificació, i concreta: “Podríem entrar en el món dels curats (embotits).” També volen créixer fora: Max Zander viu com una fita important haver introduït les seves salsitxes a Alemanya.

Preguntat sobre si Ametller Origen és un referent, Farré diu que sí en ambició, però no en model: “Ells estan centrats més en el retail i nosaltres en la distribució.”

Una Indústria desconeguda

La guerra del frànkfurt treu el sector a la llum

El 26 de maig passat, els sis Frankfurts de Casa Vallès -entre els quals el famós Frankfurt Pedralbes- van avisar els seus clients que tancaven temporalment per falta de salsitxes. Pocs dies abans, el dia 13, un incendi havia destruït la planta de la càrnia Schara a Mercabarna, especialitzada en xarcuteria alemanya. Però el cas és que Casa Vallès des de feia molts anys adquiria les seves a Lasus Marsà (Max Zander). Aleshores? Els relats periodístics apuntaven cap a una direcció: el culpable era l’ambiciós nou propietari de Lasus Marsà, per les condicions que havia imposat per renovar el contracte amb Casa Vallès, segons algunes versions, o perquè va decidir desviar les salsitxes a Bonpreu, aquest sí afectat per l’incendi de Schara, el seu proveïdor, per una suposada camaraderia entre empresaris independentistes, segons d’altres. Sobre tot plegat Jordi Farré diu que la decisió de deixar de comprar salsitxes Max Zander va ser de Casa Vallès i deixa caure una possible explicació: “Poc abans havien comprat una elaboradora (Subirats Carns) i van fitxar el nostre cap de producció”, diu Ferré, que pensa que no se’n van sortir. El fet és que la marxa de Casa Vallès suposa la pèrdua del 20% de la facturació de Lasus Marsà: “El nostre equip comercial va haver de treballar de valent per recuperar el forat que ens van deixar”, es lamenta. Un dels nous clients és Bonpreu, però representa el 5%: “No hem fet un canvi de cromos”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.