Política

països baixos

L’extrema dreta guanyaria les eleccions legislatives dels Països Baixos, segons els sondejos

El partit neerlandès d’extrema dreta PVV, liderat per l’antiislamista i euroescèptic Geert Wilders, hauria guanyat les eleccions generals celebrades aquest dimecres en els Països Baixos i sumaria 35 dels 150 escons del Parlament, segons els sondejos a peu d’urna publicats al tancament dels col·legis electorals.

Si es confirmessin els resultats de l’enquesta realitzada per l’agència Ipsos, la victòria de Wilders en aquests comicis seria molt més gran del que havien predit totes les enquestes publicades en els últims dies, i el PVV duplicaria els actuals 17 escons que té com a partit de l’oposició.

Li segueix el bloc d’esquerres format pel socialdemòcrata PvdA i els verds GroenLinks, que encapçala l’exvicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans, que obtindria 26 escons.

El tercer lloc seria per al liberal de dretes VVD, liderat per la turc-neerlandesa Dilan Yesilgöz i al qual pertany el primer ministre en funcions, Mark Rutte, que sofriria un cop electoral i es quedaria només amb 23 escons, enfront dels actuals 34.

En quart lloc, i si es confirmen els sondejos, se situaria l’acabat de crear Nou Contracte Social (NSC), partit del democratacristià Pieter Omtzigt, que entraria en el Parlament amb 20 escons.

Dels 26 partits que s’han presentat als comicis d’aquest dimecres, 16 han aconseguit representació parlamentària, tot i que, a excepció del PVV, VVD, NSC i el bloc de Timmermans, cap d’ells hauria superat la barrera dels 10 escons.

Els col·legis electorals han tancat a les 21.00 hores locals (20.00 GMT), moment en què ha començat el recompte de vots.

Les dades a peu d’urna són una indicació dels resultats electorals basada en una enquesta realitzada per Ipsos en seixanta col·legis electorals, on es va preguntar als ciutadans pel seu vot. Hi ha un marge d’error d’un escó, segons l’empresa demoscòpica.

Wilders: “Prioritzarem als neerlandesos” i “limitar el tsunami de l’asil”

El líder de l’extrema dreta neerlandesa, Geert Wilders, ha rebut amb sorpresa el resultat de l’enquesta a peu d’urna, que li situa com a guanyador de les eleccions generals d’aquest dimecres, i ha promès “prioritzar els interessos dels neerlandesos” i “limitar el tsunami d’asil” en Països Baixos.

En el seu primer discurs després de conèixer les dades dels sondejos, que li donen 35 dels 150 escons del Parlament neerlandès i li donen prioritat per a formar govern, Wilders ha assegurat que el seu grup, el Partit per la Llibertat (PVV), “vol treballar amb altres partits des d’una gran posició” i això significa, va assenyalar, que els altres grups han de cedir i negociar la formació de govern amb ell.

“L’esperança de Països Baixos és que la gent recuperi el seu país. Que el tsunami d’asil sigui limitat, que arribi més diners a les carteres dels ciutadans”, ha assenyalat Wilders, qui ha considerat que “l’elector ha parlat” i el PVV s’assegurarà de “prioritzar els interessos dels neerlandesos” en la pròxima legislatura, en la qual vol ser primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.