Política

Unió Europea

El TJUE dona la raó a Amazon

El gegant del comerç electrònic evita haver de tornar 250 milions d’euros d’ajudes fiscals concedies per Luxemburg

La Comissió Europea ja havia perdut el cas en primera instància al TGUE

Amazon no haurà de tornar les ajudes fiscals concedides per Luxemburg, com demanava la Comissió Europea (UE), que considerava que eren un ajut d’estat il·legal encobert.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous que Brussel·les no ha demostrat que els acords fiscals entre el Gran Ducat i la multinacional nord-americana fos “una ajuda d’Estat incompatible amb el mercat interior”.

L’any 2017, la comissària de Competència, Margrethe Vestager, va anunciar que Brussel·les considerava que la firma de comerç electrònic s’havia beneficiat d’una rebaixa inapropiada d’impostos entre el maig del 2006 i el juny del 2014. La decisió de TJUE suposa que el gegant de la logística no haurà de tornar els 250 milions d’euros que li van suposar aquests avantatges fiscals.

El TJUE confirma així una decisió prèvia del 2021 del Tribunal General de la UE (TGUE), que ja havia tombat la decisió inicial de la CE d’obligar Luxemburg a recuperar les ajudes concedides a Amazon, si bé ara resol en base a criteris diferents.

El tribunal de primera instància va avaluar si l’esquema fiscal concedit pel govern luxemburguès a la firma tecnològica respectava les condicions del mercat europeu i va concloure que Brussel·les no havia demostrat que aquestes ajudes fiscals fossin selectives.

Les autoritats de competència comunitàries van recórrer aleshores al TJUE, que ha determinat que la CE es va equivocar en invocar un principi de competència que no està recollit al dret tributari de Luxemburg i en utilitzar unes directrius de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) que tampoc figuren al seu ordenament nacional. “La decisió de la Comissió s’havia d’anul·lar, en tot cas, per aquesta determinació errònia del sistema de referència, en comptes dels motius exposats pel TGUE”, resumeix el TJUE, la sentència del qual és vinculant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.