Política

Guerra a Ucraïna

Ucraïna colpeja la flota russa a Crimea

Kíiv assegura haver destruït el vaixell de desembarcament ‘Novotxerkassk’ en un atac aeri al port de Feodòssia

Moscou reconeix que la nau ha patit “danys” i informa d’un mort i quatre ferits per l’ofensiva

La força aèria ucraïnesa ha atacat aquest dimarts el port de Feodòssia, a la península de Crimea, i ha assegurat haver destruït un vaixell militar rus de la flota de la Mar Negra.

Kíiv ha explicat que a dos quarts de tres de la matinada la seva aviació tàctica ha llançat míssils de creuer contra la nau Novotxerkassk. “La flota russa és cada vegada més petita! Després del vaixell insígnia de la flota de la Mar Negra, el creuer Moskva, aquesta vegada ha estat [enfonsat] el gran vaixell de desembarcament Novotxerkassk”, ha anunciat en un missatge a Telegram el comandant de la força aèria ucraïnesa, el tinent general Mikola Olestxuk. El militar ha difós un vídeo on es veuen imatges d’una gran explosió suposadament a la zona del port.

El portaveu de la força aèria, Iuri Ignat, ha assegurat que després de l’atac l’embarcació ha quedat reduïda a “l’esquelet”. Ignat no ha volgut confirmar les especulacions sobre que hi havia drons iranians Shahed al vaixell.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha felicitat les seves forces armades per l’èxit de l’operació que ha sumat un altre vaixell a la “flota submarina russa”. “Els ocupants no trobaran pau a cap d’Ucraïna”, ha avisat.

El secretari de Defensa del Regne Unit, Grant Shapps, ha afirmat en un missatge a les xarxes socials que “en els últims quatre mesos el 20% de la flota russa de la Mar Negra ha estat destruïda”. “El domini de Rússia a la Mar Negra està ara en entredit i la nova Coalició de Capacitat Marítima liderada pel Regne Unit i Noruega està ajudant a garantir que Ucraïna guanyi a la mar”, ha reblat.

Moscou no ha negat que el Novotxerkassk ha resultat afectat per l’atac però només ha reconegut que ha patit danys i ha evitat confirmar si ha estat destruït o enfonsat. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha informat en la seva roda de premsa diària que el president rus, Vladímir Putin, ha rebut del ministre de Defensa, Serguei Xoigú, un informe dels “danys” que ha patit la nau, però no n’ha donat cap detall.

El ministeri rus de Defensa ha afirmat que els dos caces SU-24 ucraïnesos que han realitzat l’atac han estat destruïts a uns 125 Km a l’est de la ciutat de Mikolaiv, al sud d’Ucraïna.

El cap del govern de la península ucraïnesa de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, Serguei Aksionov, ha xifrat les víctimes de l’atac ucraïnès d’aquesta matinada en un mort i quatre ferits, dos dels quals han estat hospitalitzats en estat “moderat”. Segons l’agència russa TASS, el bombardeig ha afectat també sis edificis.

El Novotxerkassk ja va resultar danyat en l’atac que va patir el port de Berdiansk el 24 de març de 2022, en el que va ser destruït un altre gran vaixell de desembarcament de la flota russa de la Mar Negra, el Saràtov.

Kíiv reconeix la caiguda de Marinka

L’agosarada operació ucraïnesa a Crimea és la resposta de Kíiv a la presa per part de les tropes russes del bastió de Marinka, Moscou confia que aquesta important victòria, la més destacada al Donbass des del mes de maig, li obri el camí per estrènyer el setge sobre Avdivka, una ciutat de la mateixa regió que és el principal objectiu de l’actual ofensiva russa, iniciada a l’octubre.

Ucraïna ha admès aquest dimarts que les seves tropes s’han retirat als afores de la disputada ciutat, però ha assegurat que algunes unitats continuen encara en algunes posicions al nord de Marinka.

El cap de les forces armades ucraïneses, Valeri Zaluzhni, ha rebutjat en una inusual roda de premsa les crítiques per aquest retrocés i ha promès que defensaran Avdivka “tant com sigui possible”. El comandament militar ha puntualitzat que, com a Marinka, davant una ofensiva massiva és més important “salvar els nostres soldats” i recuperar Avdivka més endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.