Política

Pròxim Orient

Puja la tensió entre Israel i el Líban malgrat la diplomàcia

L’escalada bèl·lica entre Hezbol·là i Israel es va incrementar ahir malgrat els esforços diplomàtics occidentals per contenir la tensió a la regió.

El moviment xiïta libanès va llançar desenes de coets contra posicions israelianes en represàlia per l’assassinat del número 2 de Hamàs, Saleh al-Arouri, dimarts a Beirut. Hezbol·là va reivindicar en un comunicat el llançament de seixanta-dos projectils contra la base de vigilància aèria de Meron, que segons el grup van provocar “víctimes directes i confirmades”. La milícia va destacar que l’objectiu és “l’únic centre de gestió, vigilància i control aeri” israelià al nord del país. La força aèria d’Israel va confirmar el llançament d’almenys una quarantena de projectils des del sud del Líban cap a Meron, sense detallar danys. Sí que va informar d’atacs aeris de represàlia a objectius “terroristes” del sud del Líban.

Hezbol·là va indicar que aquest atac és una “resposta inicial” a l’assassinat d’Al-Arouri. El secretari general de Hezbol·là, Hassan Nasral·là, ja va advertir que l’acció, atribuida a Israel, “no quedaria sense resposta”.

Esforços diplomàtics

L’alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell, es va reunir ahir amb el primer ministre del Líban, Najib Mikati, i el titular d’Exteriors, Abdal·là bou Habib, per “prevenir una guerra” al país, davant el temor que es converteixi en un segon front de la guerra a Gaza. En paral·lel, el cap de la diplomàcia dels Estats Units, Antony Blinken, es va entrevistar a Istanbul amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb la guerra a Gaza com a principal punt de l’agenda. El secretari d’Estat nord-americà visitarà vuit països de la regió en un moment en què el conflicte entre Hamàs i Israel amenaça d’estendre’s.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.