Política

estat francès

Dimiteix la primera ministra francesa, Élisabeth Borne

L’actual titular d’Educació, Gabriel Attal, favorit per a la seva successió

Élisabeth Borne ha presentat aquest dilluns la dimissió com a primera ministra francesa, segons ha anunciat l’Elisi. L’actual titular d’Educació, Gabriel Attal, apareix com a favorit per a la seva successió.

“El seu treball al servei de la nostra nació ha estat cada dia exemplar. Vostè ha dirigit el nostre projecte amb el coratge, el compromís i la determinació de les estadistes. Gràcies de tot cor”, ha afirmat el president, Emmanuel Macron, en el seu compte social de X.

Molt impopular en els sondejos, el president busca revitalitzar el seu mandat i donar un nou alè a la seva política any i mig després de la seva reelecció.

Després de 20 mesos al capdavant de l’Executiu, Borne, la segona dona que ha dirigit un govern a França, ha pagat el desgast d’un càrrec en el qual ha afrontat mesures impopulars, com la reforma de les pensions o la llei d’immigració.

Aquesta última, aprovada el mes passat amb el suport de la dreta conservadora i de la ultradreta, va provocar una fragmentació del partit del president Macron, amb un enorme descontent de la seva ala més esquerrana.

Borne no ha aconseguit trobar els consensos necessaris per a aprovar les lleis del seu govern, la qual cosa l’ha obligat a acudir amb freqüència a un article de la Constitució que li permet adoptar-les sense el vot dels diputats.

En contrapartida, s’ha vist obligada a superar 30 mocions de censura presentades per l’oposició, algunes d’elles guanyades per estret marge, com la que va superar després de l’aprovació de la reforma de les pensions per tan sols nou vots.

Ja llavors, el seu lloc al capdavant del govern semblava compromès, però Macron va apostar per mantenir-la en el càrrec a condició que sabés trobar els pactes necessaris per a evitar una paràlisi del país.

Borne, de 62 anys, procedent del Partit Socialista, prestigiosa negociadora, no ha aconseguit atreure ni a l’oposició d’esquerres ni a la de dretes, una labor que ara haurà d’afrontar el seu successor.

L’Elisi ha indicat que l’actual primera ministra continuarà tractant els assumptes corrents fins al seu relleu.

El titular d’Educació, Gabriel Attal, apareix com el favorit per a dirigir el govern, la qual cosa, de confirmar-se, el convertiria als seus 34 anys en el més jove primer ministre de la història de França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.