Política

estat francès

Macron tria Attal com a nou primer ministre

Als seus 34 anys, el fins ara titular d’Educació succeeix en el càrrec Élisabeth Borne, que va dimitir dilluns

El president francès confia que el nomenament doni un impuls al seu mandat

El president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat aquest dimarts Gabriel Attal nou primer ministre. El fins ara ministre d’Educació substitueix en el càrrec Élisabeth Borne, que va dimitir dilluns a petició del president. Als seus 34 anys, explica l’agència Efe, Attal passa a ser el primer ministre més jove de la història francesa, en una decisió en la qual Macron busca donar un nou alè a la seva presidència de cara a les eleccions europees del pròxim mes de juny, el seu primer examen a les urnes després de les presidencials de 2022 i per a les quals tots els sondejos donen a la llista de la ultradretana Marine Le Pen com a gran favorita.

El seu nom no és cap sorpresa. Es tracta d’uns dels homes de més confiança de Macron, fins i tot ha arribat a sonar com a potencial delfí del president. Attal continua així una meteòrica carrera política, que va iniciar de la mà del mateix Macron, quan aquest va decidir fundar el seu moviment polític.

Considerat un jove prodigi de la política, Attal ha sabut seduir el país fins a convertir-se en el membre més popular de l’actual executiu.

Una popularitat que vol aprofitar Macron, que un any i mig després de la seva reelecció veu com la seva estrella cada cop està més apagada amb uns índexs de popularitat sota mínims i enfangat amb mesures impopulars com la reforma de les pensions que van paralitzar el país durant mesos o la reforma de la llei d’immigració aplaudida per l’extrema dreta.

Attal haurà d’extremar els seus dots polítics i interpretatives, aquestes últimes adquirides en una família que va fer fortuna en el setè art, per rellançar un mandat sense rumb, segons explica Efe.

El nou cap de l’executiu francès té tres anys menys que els que tenia Laurent Fabius quan el 1984 va ser elegit per François Mitterrand com el més jove primer ministre. En els últims sis mesos i mig, Attal ha ocupat quatre llocs diferents en el gabinet abans de ser elegit per dirigir-lo.

Llicenciat en Ciències Polítiques, militant socialista entre el 2006 i el 2016, bregat en gabinets ministerials en executius de François Hollande, el jove nou primer ministre va ser dels primers a pujar al carro de Macron quan aquest es va llançar a la conquesta de l’Elisi el 2016 i en la campanya electoral de 2017 va ser el seu portaveu.

El membre més jove d’un govern

Elegit diputat en la legislatura de 2017, aquest any va entrar en l’executiu com a secretari d’Estat d’Educació i Joventut, amb 29 anys, una edat a la qual ningú mai havia ningú entrat en un govern.

Aquestes responsabilitats, diu Efe, aviat se li van quedar petites i tres anys més tard va fer un nou pas en la seva cursa política en convertir-se com a portaveu del govern, càrrec que li va permetre convertir-se en un rostre familiar pels francesos. Attal té una manera de comunicar franca, la qual cosa agrada als francesos.

El seu aspecte una mica fràgil, explica Efe, va anar cobrant estatura i pes polític i amb només 33 anys es va fer càrrec de l’estratègic Ministeri d’Hisenda, on va romandre uns catorze mesos abans d’enfrontar-se al desafiament d’Educació, on la seva lluita contra l’assetjament escolar, que ell mateix va confessar haver patit, va apuntalar la seva popularitat en poc més de mig any.

Macron ha buscat la seva capacitat de treball, la seva versatilitat per fer front a diferents fronts i, sobretot la seva empatia amb la societat, tot i que a vegades se li ha retret la seva procedència d’una família benestant del món del cinema.

Descrit com a brillant i atent pels seus col·laboradors, Attal ha sorprès per la seva habilitat per treure parit de les responsabilitats que li han atorgat, tot i que per la seva joventut molts pensaven que s’estavellaria.

L’aterratge al capdavant de l’executiu serà una nova prova de foc perquè aquest jove polític procedent de l’ala més moderat del Partit Socialista, descrit com a pragmàtic. La seva elecció com a primer ministre no ha estat un nomenament de consens. Macron ha hagut de convèncer els barons més veterans del seu partit que no veien amb bons ulls l’elecció d’Attal.

A més del primer ministre més jove del país, Attal es convertirà en el primer obertament homosexual, ja que la seva parella és Stéphane Séjourné, assessor del president i un dels favorits per liderar el cartell del seu partit a les europees de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.