Societat

habitatge

Anuncien pel febrer la limitació del preu del lloguer a Catalunya

La limitació del preu de lloguer a Catalunya entrarà en vigor al febrer segons ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, després de la reunió amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez. En la trobada el govern espanyol ha accedit a publicar el mes vinent l’Índex de Preus de Referència del Lloguer que ha de permetre declarar zones tenses els 140 municipis que va determinar la conselleria al juny. La publicació de l’índex de referència és imprescindible per poder limitar els preus tal com permet la llei estatal d’habitatge que entrava en vigor al maig. La nova norma no tindrà efectes retroactius i s’aplicarà de manera diferenciada segons si es tracta d’un petit propietari o d’un gran tenidor que gestiona diversos immobles.

Tot i reconèixer la sintonia amb la ministra que evidencia l’acord, Capella ha lamentat que la publicació de l’índex de preus no s’hagi fet abans tenint en compte que l’executiu català ho reclama des de l’aprovació de la llei. En tot cas, la consellera qualifica de “molt bona notícia” que s’hagi desencallat l’afer.

Des del ministeri es mira d’excusar el retard –el Govern no va aconseguir que l’anterior executiu de Pedro Sánchez fes el pas– tot recordant que s’han transferit 298 milions a Catalunya per a rehabilitar habitatge i regenerar barris, a més de 126 per promocionar habitatge de lloguer social en edificis energèticament eficients.

Els 140 municipis declarats pel govern català zones tensades per l’alt preu de l’habitatge suposen 6,2 milions de persones, el 80% del total de la població catalana. Inclouen gairebé tots els municipis metropolitans, les quatre capitals i la major part dels municipis de les comarques de costa, així com altres ciutats d’interior com Ripoll, Puigcerdà, Torelló, Solsona o Mollerussa, segons informa ACN. Els nous contractes no podran incloure amb l’actualització anual de preus un lloguer que superi el preu vigent els darrers cinc anys. En cas dels grans tenidors que exploten més de deu immobles urbans d’ús residencial, el preu dels nous contractes no podrà superar l’índex de referència del lloguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.