Política

Orient Mitjà

Borrell presenta un “pla integral” per posar fi al conflicte entre israelians i palestins

El cap de la diplomàcia europea demana deixar de parlar de “procés de pau” i posar el focus en la solució dels dos estats

L’Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha insistit aquest dilluns en la solució dels dos estats com a única sortida a la guerra a la Franja de Gaza, tot i el rebuig manifestat per Israel a implantar aquest marc que defensa la comunitat internacional.

“Hem de deixar de parlar de procés de pau i començar a parlar de forma més concreta de la solució dels dos estats”, ha defensat el cap de la diplomàcia europea en declaracions als mitjans abans de l’inici del Consell Europeu que se celebra aquest dilluns a Brussel·les. Durant la reunió, Borrell presentarà als ministres d’Afers Estrangers dels Vint-i-set “un pla integral” sobre la crisi a l’Orient Mitjà, que inclou una conferència per rellançar la solució dels dos estats.

“Quant de temps continuarà això? Poden haver-hi moltes paus, però hem de parlar de què volem fer”, ha insistit Borrell. L’alt representant europeu, segons informen l’ACN i l’agència Efe, també ha qualificat “d’inacceptable” la negativa de Netanyahu al reconeixement de dos estats i ha lamentat que l’opinió del dirigent israelià contradigui el que ha aprovat l’ONU i la comunitat internacional.

“Si no hi estan d’acord, haurem de discutir-ho, per això som aquí”, ha afegit Borrell. “Quina alternativa tenen (els israelians) a la solució dels dos estats? Que marxin tots els palestins? Matar-los?”, s’ha preguntat el cap de la diplomàtica europea, que ha recordat que 25.000 palestins ja han perdut la vida a Gaza, el 70% dels quals dones i infants.

Precisament en la reunió d’aquest dilluns, segons informa l’ACN, els caps de la diplomàcia europea es reuniran amb el seu homòleg israelià, Israel Katz, i el palestí, Riyad al-Maliki. Tot i que ho faran de forma separada, confien que les trobades permetin intercanviar punts de vista amb l’objectiu de rebaixar tensions i avançar cap a la solució dels dos estats.

Alhora, a la reunió hi assistiran el secretari general de Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, i els ministres d’Afers Estrangers de l’Aràbia Saudita, Faisal bin Farhan; d’Egipte, Sameh Shoukry, i de Jordània, Ayman Safadi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.